شنبه ۸ آذر ۱۳۹۹

دسته ها:پشت «نقاب» انستیتو! روانکاوی!! تهران: مرکز مشاوره مرادی-مینا با مجوز از بهزیستی!!!، روانکاوی در انجمن فرویدی، سؤالات در مورد مدرک تحصیلی دکتر محمد صنعتی، مقاله های آموزشی اعضای انجمن فرویدی

آب در خوابگه مورچگان![۱]

نویسنده: مهین حاجی سیدنصیر

پاسخ به جناب آقای دکتر علی پ. و سایر دوستان غیر مغرض!

این روزها برخی دوستان، از جمله شما، ما را متهم به «هیاهو و پرخاشگری» می کنید و توصیه به «آرامش و متانت»! از شما نمی رنجیم دوست عزیز ولی انتظار داریم که «قضاوت ز روی عدالت شود»[۲] و اینکه اصرار – نه هیاهو- داریم که همیشه «برای فهمیدن زمان لازم است»[۳] و «این واقعیت است که روانکاوی به سادگی نمی‌تواند فرا گرفته شود»[۴] و با اینکه متاسفانه امروزه «مقوله دانش و مقوله درمان هم باید مشخصات یک کالای ایده آل را داشته باشد»[۵] که «با هزینه کم تولید می شود، سریع به دست مصرف کننده می رسد، سودآوری بالایی برای تولید کننده دارد»[۶] باز، اصرار – نه هیاهو- داریم که «نه دانش روانکاوی و نه درمان روانکاوی هیچیک در راستای اقتصاد بازار نیست و از مختصات آن تبعیت نمی کند»[۷]، بنابراین خرده نخواهید گرفت اگر انتظار داشته باشیم قضاوت خود را قدری به تاخیر بیندازید؛ اخبار و حداقل عناوین مطالب سایت را از روز اول انتشار مرور کنید، به پاسخ های داده شده به شما، در سایت انجمن توجه کنید، به پرسش های مطرح شده در این نوشته بیندیشید و سپس به قضاوت بنشینید.

آیا «خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم»؟؛ که با وجود سالها حضور پرثمر، فعال، آرام و متین دکتر کدیور در ایران؛ ایراد سخنرانی توسط ایشان در مراکز فرهنگی، علمی، درمانی کشور از سال ۱۳۷۷، انتشار کتاب مکتب لکان- روانکاوی در قرن بیست و یکم در سال ۱۳۸۱، تشکیل کلاسهای گروه عرصه فرویدی از سال۱۳۸۰، وجود جلسات آنالیز با دکتر کدیور، نصب آفیش های پنجشنبه های فرویدی در اماکن فرهنگی- هنری- دانشگاهی و درمانی، تشکیل جلسات پنجشنبه های فرویدی، دریافت مجوز از وزارت کشور ابتدا با تشکیل انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی و پس از آن با تاسیس انجمن فرویدی، برگزاری کلاس های آشنایی با فروید و لکان توسط شاگردان ایشان، مسائل پیش آمده برای دکتر کدیور که شاید از طریق کمپین اطلاع رسانی فروید و مطالعه محتوای ایمیل ها مطلع شده باشید و…، مدعیان ایرانی روانکاوی همچنان تمایل به نادیده گرفتن روانکاو دارند، وانمود می کنند که از حضور روانکاو (دکتر کدیور) در ایران بی اطلاع هستند و این در حالی است که سال هاست هر دانشجوی جوان ایرانی که کلمه روانکاوی را شنیده یا خوانده است حداقل با نام دکتر کدیور و کتاب مکتب لکان، آشنایی دارد!

آیا «خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم»؟؛ آن زمان که ناسپاسان بی مقدار، آنانکه «جزیی از گنجینه موضوعات روانکاوی را»[۸]، «به یغما»[۹] بردند و انستیتوها و گروه های خود را بر اساس این «قاپیدن»[۱۰] بنا نهادند؟ جلسات مفقوده درسنامه های دکتر کدیور را در سایت انجمن که ملاحظه کرده اید!

آیا«خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم»؟؛ زمانی که در صفحه اندیشه روزنامه اعتماد شماره ۲۷۹۶ مورخ ۹۲/۷/۱۵ مصاحبه با دکتر سامان توکلی و مطالبی که ایشان تحت عنوان «فروید چگونه به ایران آمد؟»؛ چاپ می شود و پاسخ نائب رئیس محترم انجمن فرویدی به روزنامه اعتماد به تاریخ ۷/۲/۹۳ خطاب به «آقای حضرتی سردبیر محترم روزنامه وزین اعتماد»، برخلاف قوانین جاری، «هرگز چاپ نمی شود»؟

دکتر توکلی در آن مصاحبه از یک سو مطالبی در مورد روانکاوی از «کتاب روانکاوی در قرن بیست ویکم، مکتب لکان» بدون اشاره به منبع مذکور مطرح کرده بود و از سویی دیگر بازگشت دکتر محمد صنعتی به ایران را که در رشته‌های روانپزشکی و روان درمانی از دانشگاه پزشکی لندن! فارغ التحصیل شده «ورود اصلی مفاهیم و کاربردهای دیدگاه‌های روانکاوی در روانپزشکی و روانشناسی ایران» به شمار آورده بود”[۱۱]؛ مطالبی که نه تنها از مصادیق سرقت ادبی بلکه تحریف تاریخ علم در ایران نیز بوده است.

آیا “خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم”؟؛ در حالیکه پاسخ نائب رئیس انجمن فرویدی به روزنامه اعتماد، برای مطبوعات سراسر کشور، اعم از روزنامه ها، هفته نامه ها، دوهفته نامه ها، سالانه، دوسالانه، علمی، هنری، فرهنگی، مجلات تخصصی و غیرتخصصی و …. ارسال و پاسخی دریافت نمی شود تا جایی که پس از مدتی با روزنامه اعتماد “اتمام حجت” می شود؟

آیا «خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم»؟؛ که مقاله «روانکاوی وحشی» اثر زیگموند فروید در تاریخ ۱۱ خرداد ۹۳ روی سایت قرار می گیرد و به فاصله نزدیکی یعنی از ۱۴ خرداد ۹۳، اخبار و مطالب متعددی، هشدارگونه، در مورد روانکاوان وحشی در سایت انجمن منتشر می شود؟ «چشم دارند و نمی بینند، گوش دارند و نمی شنوند»![۱۲]

آیا «خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم»؟؛ که ۱۲ مرداد ۱۳۹۳ پاسخ نائب رئیس انجمن فرویدی خطاب به «آقای حضرتی سردبیر محترم روزنامه وزین اعتماد» در سایت انجمن نیز منتشر می شود که از «ماه‌ها»،! دقت کنید! «ماه ها پیگیری بی نتیجه در مورد مطلبی که در صفحه اندیشه روزنامه اعتماد شماره ۲۷۹۶ مورخ ۹۲/۷/۱۵ چاپ شد» خبر می دهد؟

آیا «خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم»؟؛ که در تاریخ ۱۵ مرداد ۹۳، پاسخهای نائب رئیس انجمن فرویدی با عنوان «پاسخی که روزنامه اعتماد هرگز چاپ نکرد» و «اتمام حجت با روزنامه اعتماد» در سایت انجمن نیز منتشر می شود؟

آیا «خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم»؟؛ زمانی که زحمات دیگران نادیده گرفته نمی شود و در سایت انجمن فرویدی صفحاتی مانند دیگران کاشتند، روانکاوی در رسانه ها و در جامعه، فرهیختگان ایران و روانکاوی، نوشته ها و ترجمه های متعدد در مورد روانکاوی، از علاقه مندان به روانکاوی، منتشر و حتی آفیش درسگفتارهای مرتبط با روانکاوی در موسسه پرسش نیز در سایت اطلاع رسانی می شود؟

آیا جز سعه صدر و تلاش برای «شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی و در خور و شایسته آن در ایران»[۱۳] و در کنار آن، «هدف مفید همکاری در حرفه پزشکی بین یک روانکاو و یک رواندرمانگر»[۱۴]، چیز دیگری می بینید؟

و از آن طرف؟! برگزاری اولین کنگره روانکاوی توسط افرادی که نه تنها از نظر خود فروید، مبدع روانکاوی، “نمی‌‌توانند آنالیست به حساب بیایند”[۱۵]، و هیچیک از انجمن های بین المللی روانکاوی نیز آنها را آنالیست به حساب نمی آورد، بلکه با طرح یک سوال، ناگهان، حتی روانپزشک بودن رئیس کنگره و دبیر علمی آن نیز،زیر سوال می رود!

آیا هنوز معتقدید “خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه نداده ایم”؟؛ یا از آنجایی که “خانم دکتر و بالتبع ایشان گروه ما بسیار آرام و با متانت به کارمان ادامه داده ایم”؟؛ موجب “فزونی کبر و گردنکشی شده ایم”[۱۶]؟

دوست عزیز، قطعا برای مدعیان تخصص خود این گونه که به ما توصیه کرده اید: “بسیار آرام و با متانت به کارتان ادامه دهید تا سیه روی شود هر که در او غش باشد”، عمل نمی کنید! حتما آنچه را که حاصل قرن ها تلاش و رنج نسل های پیشین است و در کوتاه مدتی -به نسبت زمان حصول- به شما آموخته اند قدر می دانید، حتما اعتماد به دانشی که آموخته اید را سهل الوصول نمی دانید و مراقب آن هستید، عنوانی را که پیشوند نام خود کرده اید نیز حاصل سال ها تلاش خود می دانید و اجازه نمی دهید آن را به سادگی آلوده کنند؛ راضی نباشید که ما به گونه ای دیگر عمل کنیم!

ما اصرار – نه هیاهو- داریم که “در مقایسه با سایر روش‌های رواندرمانگری، روانکاوی بی شک قوی‌ترین است”[۱۷] و “افراد زیادی وجود ندارند که آن را به طور مناسب آموخته باشند”[۱۸] و “آنالیست‌های «وحشی» از این دست، به مقصود و غایت روانکاوی بیشتر لطمه وارد می‌آورند تا به شخص بیماران.”[۱۹]

ما “هیاهو راه نینداخته ایم! اینکه می شنوید، لالایی بلند “اولین کنگره روانکاوی در ایران” است برای تداوم خواب “توده”ای[۲۰] که “ابزار سنجش ندارد”[۲۱] تا مبادا با این صدای رسا بیدار شود که: روانکاوی بدون فروید “می‌تواند مکتب زندگی (نوعی فرزانگی) باشد؛ اما دیگر روانکاوی نیست”[۲۲]، و باید دید که خوابزدگی «توده» به سود چه کسانی است، این هیاهو که می شنوید نتیجه «ریختن آب است در خوابگه مورچگان».

با ارادت

مهین حاجی سیدنصیر

عضو انجمن فرویدی

[۱] – نیما یوشیج.

[۲] – ملک الشعرای بهار.

[۳] – روانکاوی در قرن بیست ویکم، مکتب لکان، دکتر میترا کدیور، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۱.

[۴] – سخنرانی اول، پیشگفتار فروید بر سخنرانی های آشنایی با روانکاوی، زیگموند فروید، ۱۶-۱۹۱۵، سایت انجمن فرویدی.

[۵] – روانکاوی در قرن بیست ویکم، مکتب لکان، دکتر میترا کدیور، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۱.

[۶] – همان.

[۷] – همان.

[۸] – سخنرانی ۳۴، توضیحات، کاربردها و راهکارها، زیگموند فروید، ۱۹۳۳، سایت انجمن فرویدی.

[۹] – نقل از خانم دکتر کدیور

[۱۰] – سخنرانی ۳۴، توضیحات، کاربردها و راهکارها، زیگموند فروید، ۱۹۳۳، سایت انجمن فرویدی.

[۱۱] – سایت انجمن.

[۱۲] – روانکاوی در قرن بیست ویکم، مکتب لکان، دکتر میترا کدیور، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۱.

[۱۱۳] – اساسنامه انجمن فرویدی، ماده۹، بند الف.

[۱۴] – سخنرانی ۳۴، توضیحات، کاربردها و راهکارها، زیگموند فروید، ۱۹۳۳، سایت انجمن فرویدی.

[۱۵] – سخنرانی ۳۴، توضیحات، کاربردها و راهکارها، زیگموند فروید، ۱۹۳۳، سایت انجمن فرویدی.

[۱۶] – چو با سفله گویی به لطف و خوشی/ فزون گرددش کبر و گردنکشی، گلستان سعدی.

[۱۷] – سخنرانی ۳۴، توضیحات، کاربردها و راهکارها، زیگموند فروید، ۱۹۳۳، سایت انجمن فرویدی.

[۱۸] -سخنرانی اول، پیشگفتار فروید بر سخنرانی های آشنایی با روانکاوی، زیگموند فروید، ۱۶-۱۹۱۵، سایت انجمن فرویدی.

[۱۹] – روانکاوی وحشی، زیگموند فروید، ۱۹۱۰، سایت انجمن فرویدی.

[۲۰] -“دانش کاربردی: “مردم ما با دروغ زندگی می کنند و دروغ را دوست دارند”، دکتر محمد صنعتی، فرهیختگان آنلاین، سایت انجمن فرویدی

[۲۱] – همان.

[۲۲] – سخنرانی ۳۴، توضیحات، کاربردها و راهکارها، زیگموند فروید، ۱۹۳۳، سایت انجمن فرویدی.

تاریخ انتشار: ۱۷ مهر ۱۳۹۳، ساعت: ۰۸:۱۶