پنج شنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۹

دسته ها:روانکاوی در انجمن فرویدی، سؤالات در مورد مدرک تحصیلی دکتر محمد صنعتی، مقاله های آموزشی اعضای انجمن فرویدی

امشب صدای تیشه از بیستون نیامد

نویسنده: مرجان پشت مشهدی

نامه ای به جناب صنعتی و «دار و دسته» اش

آقای صنعتی عزیز! امشب صدای تیشه از بیستون نیامد/ شاید به خواب شیرین فرهاد رفته باشد

دیر هنگامی است که از شما مصاحبه ها و اظهار نظرهای عریض و طویل در مورد شخصیت های ادبی و آثار بزرگ این ممکلت نشنیده ایم. فعلاً تنها راه ارتباطی با شما ویکی پدیای تان است که آن هم با آدرسهای ناموجود پر شده و دیگر هیچ. شاید اگر ۶-۵ سالمان بود باور می کردیم واقعاً چنین جاهایی وجود دارند و می شود از در خروجی گروه بیمارستان های Middlesex آدم روانکاو در بیاید؛ یعنی از یک در «پزشک عمومی؟» برود داخل و از در دیگر «روانکاو» بیاید بیرون. متاسفانه کمی دیر رسیدید. عمرمان که بیش از ۶-۵ سال است بماند، بیش از یک دهه هم شاگردی دکتر کدیور را کرده ایم که به کلی هر گونه امیدی را برای باور این ادعا نقش بر آب می کند. راستش همه اش فکر می کنم چطور فروید و لکان با آن نبوغشان متوجه نشدند در روانکاوی کار به همین سادگی است که از یک در بروی تو و از در دیگر بیایی بیرون! این هم «راز بزرگ» شماست!

در آستانه برگزاری اولین کنگره روانکاوی تان که نام یکی از بزرگ ترین اکتشافات تاریخ بشر ـ «روانکاوی» ـ را به خود بسته، این تناقض بسیار پر رنگ تر از هر زمان دیگری به چشم می آید: شما حتی مدرک روانپزشکی هم ندارید (یا شاید دارید و ما را قابل نمی دانید که نشان مان دهید!) که بشود گفت اینکه سال ها بعنوان «روانپزشک» شناخته شده اید، سند و مدرک دارد و آن وقت دبیر علمی اولین کنگره «روانکاوی» در ایران هستید، آن هم کنگره ای که انجمن «روانپزشکان» ایران متولی اش شده و در عین حال هم اعلام می کنید که: « فرویدی نیستم» و «بسیاری از نظریه‌های او را هم نمی‌پذیرم. من نه داستان اودیپ فروید را جهانشمول می‌دانم و نه غریزه‌ی مرگ و بسیار چیزهایی دیگر را.» می شود بگویید وقتی فروید را قبول ندارید ـ که کشف خودش را «روانکاوی» نامگذاری کرد ـ به چه چیز می گویید «روانکاوی»؟ چرا نمی روید در مورد چیزی که هستید کنگره بگذارید؟

من از کیفیت کار و صلاحیت سایر اعضای کمیته علمی و سخنرانان و همکاران این کنگره هیچ حرفی نمی زنم چون وقتی «دبیری علمی» شما را پذیرفته اند یعنی که آنها هم احتمالاً…!

واقعاً فکر می کنید با همه مطالبی که در سایت انجمن فرویدی نوشته شده و همه خوانندگان ما هم خوانده اند و در جستجوی مدرک شما هم شرکت کرده اند، می شود صفحه ویکی پدیایتان را دستکاری کنید و دوباره آدرس ناکجاآباد دیگری بدهید؟ این مسیری که انجمن فرویدی و جامعه ایران آمده هنوز برایتان جا نیفتاده؟

آقای صنعتی! این «جایگاه» که به دنبال اشغالش هستید، از ۲۰ سال پیش تا کنون دیگر خالی نیست. اما ظاهراً «زمانی برای فهمیدن» برای شما و «دار و دسته» تان خیلی بیشتر از اینهاست. از مردم عقب افتاده اید، از همان مردمی که فکر می کنید «ابزار سنجش دروغ ندارد». در معادلات شما یک چیز با اهمیت جا افتاد: حضور «انجمن فرویدی». همانطور که معلم مان گفته: «روانکاوی هرگز بی اثر نیست و اثرش آن چیزی نیست که در فرهنگ ساده لوحی چخ بختیارها نگاشته شده است.»[۱] استفاده از نام روانکاوی در جایی که «انجمن فرویدی» هست عواقب دارد. حالا دیگر مرجعی هست که بشود در زمینه روانکاوی هر ادعایی را با آن محک زد و این مرجع «انجمن فرویدی» است. «انجمن فرویدی» هم اکنون هم در ارتقای جایگاه علمی ایران در منطقه موفق بوده، ما تنها روانکاو عضو انجمن جهانی روانکاوی را «از دریای چین تا دریای سیاه»[۲] در ایران داریم. اگرچه ۱۰۰ سال دیرتر از فروید انجمن مان را تاسیس کردیم ولی این عقب ماندگی با تاسیس «انجمن فرویدی» جبران شد. واقعاً فکر می کنید انجمنی که نام فروید را بر خود دارد اجازه می دهد کسی بدون زحمت از پرستیژ روانکاوی استفاده کند؟ آن هم در حالی که رییس این انجمن «به مدت ۱۰ سال و به صورت ۴ جلسه در هفته ـ مطابق ضوابط شناخته شده جهانی ـ روانکاوی شد»؟ یعنی می شود کسی این همه زحمت بکشد و شما از یک در England بروید تو و از در دیگر بیایید بیرون و خودتان را «روانکاو» بنامید؟

آقای صنعتی عزیز! آن زمان گذشت که برای آموزش رواندرمانی تحلیلی پول ها می گرفتید و کسی ازتان نمی پرسید خود شما کجا آموزش دیده اید؟ حالا باید پاسخگو باشید؛ البته نه برای «روانکاو» بودن بلکه برای همین «روانپزشک بودن خالی»!

عضو انجمن فرویدی

دکتر مرجان پشت مشهدی

[۱] . پی نوشت دکتر کدیور بر اولین جلسه هیأت مؤسس انجمن فرویدی، ۸۷/۸/۱۴

[۲] . نشریه الکترونیکی لکان کوتیدین، «On nous écrit de Téhéran»، ایمیل دکتر کدیور به آقای میلر به تاریخ ۲۱ دسامبر ۲۰۱۲، ص ۱۳