پنج شنبه ۶ تیر ۱۳۹۸

انجمن فرویدی در Wikia

ویکی

Speedydeletion

«وقتی من می‌گویم که روانکاوی باید از دل قانون بگذرد تا بماند منظورم اینست که روانکاوی می‌بایست چهارچوب کهنه بعد سمبولیک را در هم شکند و آن را آنقدر گسترش دهد و روزآمد کند تا بتواند روانکاوی را در خود جای دهد. و اینجاست که باز هم می‌رسیم به مقوله روانکاوی در اکستانسیون و پنجشنبه‌های فرویدی و آفیش‌ها و تمام SMS ها و… و در نهایت پروانه فعالیت و شماره ثبت و شخصیت حقوقی و… جامعه جهانی روانکاوی.» (پی نوشت دکتر کدیور بر صورتجلسه بیستمین جلسه هیات مدیره «انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی» به تاریخ ۸۶/۱۲/۱۸)

تولد روانکاوی در اروپا قدمتی بیش از صد سال دارد… در ایران تولد روانکاوی با ورود دکتر میترا کدیور و تلاش و مجاهدت بی وقفه و شبانه روزی ایشان برای بسط این دانش در میان جامعه ایرانی مقارن است. [۱]

«انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی» در تاریخ ۱۳۸۵/۱۲/۲۵ به عنوان یک سازمان مردم نهاد با موضوع فعالیت فرهنگی مجوز فعالیت خود را در سطح ملی از وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران دریافت کرد. «انجمن فرویدی» مجوز فعالیت خود را به عنوان یک سازمان مردم‌نهاد با موضوع فرهنگی و با گستره فعالیت ملی در تاریخ ۱۳۸۷/۴/۹از وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران دریافت کرد. در تاریخ ۱۳۸۷/۸/۱ با شماره ۲۳۲۲۲ به ثبت رسید و در تاریخ ۱۳۸۷/۸/۵ در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران [۲] اعلان شد. [۳]

انجمن فرویدی یک سازمان مردم نهاد با موضوع فرهنگی می باشد و هدف کلی آن شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی، درخور و شایسته آن در ایران است (از اساسنامه انجمن فرویدی) و روش‌هایی را نیز برای اجرای این مهم تدارک دیده از جمله ۱- تلاش در جهت شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و افزایش دانش عمومی افراد جامعه در مورد روانکاوی ۲- تلاش برای ارتباط مناسب با کلیه سازمان‌های دولتی و غیردولتی ذی‌ربط اعم از داخلی و خارجی به منظور تحقق اهداف و … [۴]

ماده ۹ اساسنامه انجمن فرویدی به موضوع اهداف اختصاص داده شده است. تمام فعالیت‌های انجمن در چارچوب همین اهداف مشخص شده در ماده ۹ اساسنامه انجام می‌گیرد. ذیل این ماده در بخش« الف: کلیات» با عنوان هدف کلی آمده است: «شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی، درخور و شایسته آن در ایران» این که روانکاوی در ایران به معنای واقعی کلمه شناخته شود و جامعه ایرانی بداند برای اطلاق نام روانکاو به یک شخص ضوابطی در سطح بین‌المللی وجود دارد که عضویت آن فرد را در یکی از دو سازمان جهانی روانکاوی WAP و IPA میسر می‌کند. این که مردم ایران بدانند آنچه به نام روانکاوی در هر مرکز مشاوره یا مرکز خدمات روانشناسی به آن‌ها ارائه می‌شود با آنچه روانکاوی واقعی است فرسنگ‌ها فاصله دارد. لازم به ذکر است که IPA هیچ عضوی در ایران ندارد.

همچنین در بخش «ب: روش اجرای اهداف» ماده مذکور مشخص شده است «روانکاوی موضوعی مستقل از علوم روانشناسی، روانپزشکی، مشاوره و رواندرمانی» است. در نتیجه این که شخصی تحصیلات دانشگاهی در یکی از این زمینه‌ها داشته باشد، به هیچ عنوان وی را واجد صلاحیت برای کار تحت عنوان روانکاو و روانکاوی نمی‌کند. در بخش پایانی اهداف اساسنامه انجمن فرویدی نیز آمده که «این انجمن هیچگونه فعالیت درمانی نخواهد داشت» و بدین طریق هرچه بیشتر به جایگاه واقعی روانکاوی تأکید شده که در آن به گفته لکان «ناخودآگاه را درمان نمی‌کنند [۵][۶]

ریاست انجمن فرویدی ویرایش

دکتر میترا کدیور پزشک و یک روانکاو فرویدی ـ لکانی است. او پس از اتمام دانشکده پزشکی در سال ۱۳۵۸ برای ادامه تحصیل رهسپار دیار غرب شده و در شهریور ۱۳۷۲ پس از سال‌ها اقامت در پاریس و نیویورک به وطن بازگشت. در پاریس او توسط یک روانکاو ارشد عضو اکول فرویدی فرانسه [۷] (École de la cause freudienne (ECF و عضو انجمن جهانی روانکاوی [۸] (World Association of Psychoanalysis (WAP به مدت ۱۰ سال و به صورت ۴ جلسه در هفته ـ مطابق ضوابط شناخته شده جهانی ـ روانکاوی شد. آنالیست دکتر کدیور خود توسط شخص ژک لکان روانکاوی شده بود. روانکاوی شخصی دکتر کدیور توسط بلندپایه‌ترین کمیسیون‌های داوری اکول فرویدی فرانسه (ECF) و انجمن جهانی روانکاوی (WAP) مورد بررسی و سپس مورد تأیید قرار گرفته و پس از آن خود ایشان به عضویت این دو نهاد گران‌سنگ پذیرفته شد. پس از تأسیس فدراسیون اروپایی روانکاوی urofederation of Psychoanalysis (EFP[۹] دکتر کدیور افتخار عضویت در این نهاد بین‌المللی را نیز بدست آورد. دکتر میترا کدیور تنها عضو انجمن جهانی روانکاوی در ایران است. انجمن جهانی روانکاوی (WAP) دارای مقام «مشاور ویژه» Special consultant در سازمان ملل متحد است و اکول فرویدی فرانسه (ECF) عالی‌ترین مرجع روانکاوی لکانی در جهان بوده و توسط شخص ژک لکان بنیان‌گذاری شده است.

در نوامبر ۲۰۰۹ در پاریس ژک الن میلر در سخنرانی افتتاحیه دانشگاه مردمی ژک لکان [۱۰] (Universite populaire Jacques Lacan (UPJL از تلاش‌های ۱۶ ساله دکتر کدیور [۱۱] برای ارتقا جایگاه روانکاوی در ایران تجلیل کرد و در ژوئیه ۲۰۱۳ در کنگره بین‌المللی فدراسیون اروپایی روانکاوی [۱۲] (PIPOL 6) در بروکسل به منظور بزرگداشت او یک بخش از کنگره به نام «میترا» [۱۳] نامگذاری شد. دکتر میترا کدیور بارها میهمان افتخاری و سخنران ویژه کنگره‌های بین‌المللی بوده است که از آن جمله می‌توان کنگره بین‌المللی انجمن جهانی روانکاوی (WAP) در آوریل ۲۰۱۰ در پاریس و کنگره بین قاره‌ای اکول لکانی بین‌المللی [۱۴] (NLS) در ژوئن ۲۰۱۳ در ژنو را نام برد. او هم اکنون در تهران به کار روانکاوی اشتغال داشته و ریاست انجمن فرویدی را نیز عهده دار است.

پنجشنبه‌های فرویدی ویرایش

«پنجشنبه‌های فرویدی» [۱۵] سلسله سخنرانی‌هایی است که زیر نظر خانم دکتر میترا کدیور و توسط اعضای گروه عرصه فرویدی ـ مکتب لکان از مهرماه ۱۳۸۴ تا آبان ماه ۱۳۸۶ در آخرین پنجشنبه هر ماه برگزار می‌شد. در این جلسات مقالاتی از فروید که در گروه عرصه فرویدی زیر نظر دکتر میترا کدیور ترجمه و تدریس شده، ارائه می شد. آفیش این جلسات در هر ماه در بیش از ۲۰۰ نقطه تهران و نیز در شهرهای اصفهان، شهرکرد، رشت، کرمانشاه، مشهد، کاشان و شیراز در مراکز فرهنگی و علمی نصب می‌شد و تمام علاقه‌مندان با هر میزان تحصیلات در هر رشته‌ای می‌توانستند در این جلسات شرکت کنند. تعداد شرکت کنندگان این جلسات تا ۱۲۰ نفر می‌رسید.

سخنرانی‌های ایراد شده

• جلسه اول: مقدمه دکتر کدیور
  • جلسه دوم: مقایسه کار روانکاو با کارآگاه
  • جلسه سوم: «پیشگفتار فروید بر سخنرانی‌های آشنایی با روانکاوی»
  • جلسه چهارم: «روانکاوی و روانپزشکی» (قسمت اول)
  • جلسه پنجم: خلاصه ۱۱ مقاله درباره رؤیاها
  • جلسه ششم: «پذیرش مسؤولیت اخلاقی برای محتوای رؤیاها»
  • جلسه هفتم: «توضیحات، کاربردها و راهکارها»
  • جلسه هشتم: «مشکلات و اولین گام‌ها»
  • جلسه نهم: خلاصه سه مقاله درباره پاراپراکسی‌ها
  • جلسه دهم: «مقاومت و واپس زنی» (قسمت اول)
  • جلسه یازدهم: «مقاومت و واپس زنی» (قسمت دوم)
  • جلسه دوازدهم: «روانکاوی وحشی»
  • جلسه سیزدهم: «روانکاوی و روانپزشکی» (قسمت دوم)
  • جلسه چهاردهم: «پیش‌فرض‌ها و تکنیک تعبیر» (قسمت اول)
  • جلسه پانزدهم: «پیش‌فرض‌ها و تکنیک تعبیر» (قسمت دوم)
  • جلسه شانزدهم: «معنای سمپتوم‌ها»
  • جلسه هفدهم: «روش روانکاوی فروید»
  • جلسه هجدهم: «رمان‌های خانوادگی»

آموزش ویرایش

یکشنبه‌های آفریقا ویرایش

کلاس‌های آشنایی با فروید و لکان از سال ۱۳۸۵ تا کنون زیر نظر دکتر میترا کدیور توسط شاگردان و آنالیزان‌های ایشان برگزار می‌شود. در این کلاس‌ها مقاله‌های فروید که زیر نظر ایشان ترجمه و اصلاح شده، درسنامه‌های دکتر کدیور، دیکشنری لکانی، کتاب مکتب لکان ـ روانکاوی در قرن بیست و یکم، مقالات ارائه شده در پنجشنبه‌های فرویدی و مطالب ترجمه شده در هیأت تحریریه انجمن فرویدی تدریس می شود. طرح پرسش در این کلاس‌ها در دایره مطالبی که دارد ارائه می شود آزاد است. در این کلاس‌ها «فروید از زبان خود فروید» ( بنا به گفته دکتر کدیور در اولین پنجشنبه فرویدی) خوانده می‌شود. هدف در وهله اول خوانش درست متون فرویدی است: بدون تحریف کلام و انتقال این حقیقت که نمی‌توان برداشت‌های شخصی را به عنوان روانکاوی، کلام فروید یا کلام لکان، ارائه داد، و این همان چیزی است که دکتر میترا کدیور همواره در کلاس‌های خود بر آن تأکید داشتند. این کلاس‌ها در ابتدا، در تمام روزهای هفته و در نقاط مختلف شهر تشکیل می‌شد و بعد از آغاز به کار مرکز روانکاوی آفریقا، «یکشنبه‌های آفریقا» توسط چهار نفر از معلمان ـ خدیجه فدائی، دکتر مرجان پشت مشهدی، دکتر فرزام پروا و معصومه هاشمی طاهری ـ برگزار می شود ـ معلمان، یا شاگردان و آنالیزان‌های دکتر کدیور، طی سال‌ها از محضر خانم دکتر استفاده کرده اند و دانشی را که از محضر استاد آموخته‌اند به دیگران انتقال می¬دهند.

سه‌شنبه‌های رازی ویرایش

کلاس‌های آشنایی با روانکاوی از مهر ماه سال ۱۳۹۲ بنابر درخواست جمعی از کارشناسان مرکز روانپزشکی رازی، زیر نظر خانم دکتر میترا کدیور در روزهای سه‌شنبه هر هفته در این مرکز توسط دو نفر از شاگردان و آنالیزان‌های ایشان ـ خدیجه فدائی و دکتر مرجان پشت مشهدی ـ برگزار می شود. در این کلاس‌ها متون فروید و لکان با استفاده از درسنامه‌های دکتر کدیور به صورت سخنرانی ارائه می گردد. برای برگزاری این کلاس‌ها پس از کسب اجازه از دکتر کدیور، با انجام مکاتبات رسمی اداری با معاونت آموزشی بیمارستان رازی مجوز برگزاری از سوی بیمارستان صادر شد. آفیش این کلاس ها در تمام واحدهای آموزشی بیمارستان توزیع می‌شود. از تمام واحدهای پرسنلی شامل پرستاری، روانشناسی، کاردرمانی، مددکاری و نیز دانشجویان رشته‌های مختلف که در بیمارستان حضور دارند در این دوره‌ها شرکت می کنند. علاقه‌مندان از خارج از بیمارستان نیز می‌توانند در این کلاس‌ها شرکت کنند. نظم و دیسیپلین این کلاس ها و استقبال پرسنل از آن بنا به گفته مسؤول آموزش در تاریخ برگزاری کلاس‌های آموزشی بیمارستان رازی بی نظیر بوده و در این ساعات بیمارستان تعطیل می‌شود. شرکت در این کلاس‌ها برای عموم آزاد و رایگان است.

ادامه برگزاری سه شنبه های رازی منوط به تقاضای کتبی آقای دکتر خدایی رئیس این بیمارستان از دکتر میترا کدیور شد.

مرکز روانکاوی آفریقا ویرایش

این مرکز در محل دفتر کار دکتر کدیور و دفتر انجمن فرویدی از تاریخ ۹۲/۱۰/۱۵ زیر نظر دکتر میترا کدیور و با همکاری ۴ نفر از شاگردان و آنالیزان‌های ایشان کار خود را آغاز کرد. در این مرکز از تاریخ فوق شاگردان و آنالیزان‌های ایشان اجازه یافته اند کار روانکاوی مقدماتی انجام دهند. کلاس‌های آشنایی با فروید و لکان و جلسات هیأت مدیره انجمن فرویدی نیز در همین مرکز برگزار می‌شود. مرکز روانکاوی آفریقا در تمام طول هفته غیر از جمعه ها دایر است.

پانویس ویرایش

الگو:پانویس

منابع ویرایش

پیوند به بیرون ویرایش