سه شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

دسته ها:الیزابت رودینسکو و باند رجالگان اش، روانکاوی در انجمن فرویدی، روانکاوی در رسانه‌ها و در جامعه، سور مقصور کاسبان روان، مقاله های آموزشی اعضای انجمن فرویدی

«بازگشت واپس زده» برای مجله تهران

نویسنده: منصوره اردشیرزاده
دوشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۳

دیدگاه خانم منصوره ا. درباره «مافیای روان»

«هگل در جایی می‌گوید که همه‌ی رویدادها و شخصیت در تاریخ گویی دوبار رخ می‌دهند. وی فراموش می‌کند که اضافه کند: نخست به صورت تراژدی، بار دوم به صورت کمدی» مارکس، هجدهم برومر لویی بناپارت، [۱]
مورخان می گویند آنان که تاریخ نمی دانند احتمالا آن را تکرار می کنند، اما ارسال ایمیل های انجمن در مورد «شرح سلوک و طی مقامات معنوی در روزنامه اعتماد» به روزنامه ها از جمله روزنامه فرانسوی زبان تهران، جایی را برای «نادانی» باز نمی گذارد، پس ما تکراری دیگر را شاهدیم؛ بار اول برخورد روزنامه اعتماد به اعتراض انجمن در مورد تحریف «چگونگی ورود فروید به ایران» و این بار عدم پذیرش مقاله ارسالی از سوی انجمن به روزنامه تهران! بنا به تاکید اسلاوی ژیژک «تکرار به صورت کمدی حتی می‌تواند وحشتنا‌ک‌تر از تراژدی اولیه باشد.»[۲]
انجمن فرویدی با ارسال مقاله «یلدای هفت هزار ساله خجسته باد» به قلم دکتر میترا کدیور، رییس انجمن فرویدی، به دفتر این روزنامه، کاری فرهنگی انجام داده که در راستای اهدافش است و دلایل غیرموجه و عجیب نشریه برای رد چاپ آن، تعجب فراوانی را برانگیخت!
از طرفی خواندن مصاحبه با عصمت ترک قشقایی در این مجله تعجب آدمی را چندین برابر می کند و قرار دادن این دو واقعه در کنار هم، مسائلی را به ذهن متبادر می کند که مسئولین مجله باید به آنها پاسخگو باشند.
در مصاحبه روزنامه اعتماد با دکتر سامان توکلی، او قصد داشت هرآنچه که ماحصل تلاش بیست ساله حضور دکتر کدیور در ایران است، و همه آنچه که متعلق به انجمن فرویدی است را سانسور کند و سپس همین دستاوردها را به نام خود زند؛ در این میان سرقت ادبی از درسنامه ها و کتاب خانم دکتر را هم فراموش نمی کند!! اما روزنامه تهران اقدام به انتشار مصاحبه عصمت ترک قشقایی می کند که صلاحیت های لازم برای اظهار نظر در مورد روانکاوی را ندارد و بیشتر به «من درآوردی» شبیه است تا اظهاراتی با پشتوانه علمی روانکاوی. بنابراین با دیدن اینهمه مطالب تحریف شده من درآوردی به نام روانکاوی و فروید و تاریخ ۷ هزار ساله و اسطوره های ایران، باید پرسید که چگونه است که او جسارت اینهمه اظهار فضل ها!! را به خود داده است؟! و چگونه است که تلاش دارد این دانش عظیم را به یک تئوری بی استفاده در مورد ایرانیان تنزل دهد؟ آنگاه این آش شله قلمکار را به روزنامه ارزانی می دارد و البته ارزانی همه بنجل پسندان!
«اگر ما در سمبولیکمان جای کافی برای آنها باز نکرده باشیم همچنان خارج از جمله باقی می مانند. جا باز کردن برای آنها مستلزم دستکاریهای مدام در بعد سمبولیک است که یک کار مستمر و طولانی است…» [۳]
اینگونه است اگر ایشان اصلا قادر نیست در اینمورد مطلبی اظهار کند، زیرا فقط یک «روانکاو درست تعلیم دیده» قادر به انجام اینکار است. او می گوید که فهم کلام لکان هم تقریبا غیرممکن است، البته! برای ایشان!! نه برای یک روانکاو فرویدی- لکانی. دکتر کدیور در کتاب شان می گویند: «در طی تاریخ هربار که تحمیق گران موفق نشده اند عملا و علنا یک تفکر روشنگرانه را به طور فیزیکی حذف کنند یا آن را از دسترس دور نگه دارند، مجبور به ابداع روشهای زیرکانه تر شده اند. یکی از انواع این روشها آن چیزی است که اصطلاحا رویزیونیسم یا تجدید نظر طلبی نامیده می شود که نوع متجددانه تر تحریف است…». [۴]
شاید بهتر باشد از خیر بررسی این مطالب تحریف شده عصمت ترک قشقایی بگذریم و کسانی را مورد سئوال قرار دهیم که اصلا چه شد ایشان را به عنوان فردی مطلع و صاحب نظر در روانکاوی در ایران برای نشان دادن وضعیت روانکاوی در ایران به فرانسوی زبانان، انتخاب کردند و نظرات او را درج کردند؟ خوب شاید بگویند که «یک اظهار نظر شخصی بوده» و ما چاپ کردیم، پس مقاله ارسالی انجمن را هم چاپ کنید تا خود خوانندگان شما به قضاوت بنشینند! دکتر کدیور این مقاله را برای مخاطبان خود، یعنی صدها روانکاو عضو AMP به عنوان سخنران ارائه گردیده است و یک نمونه کامل از تحقیق یک روانکاو برجسته عضو آن «نهاد گرانسنگ»است. آیا روزنامه تهران این «نهاد گرانسنگ» را نمی شناسد؟ این نکته بسیار بسیار قابل تاملی است؛ این روزنامه از یک چیز اصیل به راحتی و با بهانه واهی می گذرد و یک چیز بدون پشتوانه علمی را چاپ و در وهله بعد از چاپ هم از آن دفاع می کند [فعالیت های شخصی و ارائه یک دیدگاه مثبت از فعالیت های جاری در ایران بدون اشاره به نام فرد یا موسسات خاص]!!! [۵] این هم خود حکایتی است؛ لابد فرانسوی زبان ها هم نباید از ریشه های مشترک ما و اهمیت ایران در تاریخ تمدن بشری مطلع شوند! اینبار توسط یک رسانه که رسالت اش باید مشارکت در جریان آزاد اطلاعات باشد! از قرار نه تنها جامعه به اصطلاح علمی ما بلکه بسیاری از رسانه ها هم «خود را به نشنیدن» زده اند!
در جایی که دکتر کدیور کشف بزرگ خود را بیان می کنند؛ کشف یک فراموشی در تاریخ! حذف جایگاه این سرزمین کهن که زمانی «چهل و پنج درصد جمعیت دنیا را در خود جای داده» [۶] در مورد ریشه ایرانی فرانسوی ها. ایران؛ همان سرزمینی که دکتر کدیور با نقل از هگل تاریخ آن را سرآغاز تاریخ بشری می داند.
دکتر کدیور که با استفاده از واقعیت ها و بحث های تاریخی، آنتروپولوژی، جغرافیایی، اسطوره شناسی و زبانی، سرانجام به عنوان یک روانکاو فرویدی-لکانی کشف بزرگ خود را عرضه می دارد و به ما سانسور بزرگی را که در تاریخ، جغرافیا و زبان رخ داده، نشان می دهد که جایگاه آن چیز سانسورشده در «ناخودآگاه تاریخی» است. آیا جز یک روانکاو فرویدی پرکار و برجسته، کسی دیگری در این مرز و بوم قادر بود به این کشف نایل آید؟ آیا مسئولین این روزنامه هم می خواهند در سمت و سوی قوه سانسورگر باقی بمانند؟
امیدوارم که اینچنین نباشد. کم نمی شنویم که میراث این سرزمین هر روزه به یغما می رود و تلاش سایر سرزمین های دیگر برای «از آن خود کردن» این میراث ها اتفاقی شایع است. بهرام بیضایی کتابی دارد به نام «هزار افسان کجاست؟» که تحقیقی در مورد ریشه و تولد «هزار افسان» است [هزار و یک شب] . انگیزه او برای شروع این تحقیق، وقوع سمیناری جهانی در ژاپن برای «هزار و یک شب» بوده که در آن یک شرق شناس انگلیسی در آن سمینار، نام آن را به «هزار و یک شب عربی» تغییر داده است! و اینکه از همه کشورهای خاورمیانه و شرق دور برای شرکت در این سمینار دعوت به عمل آمده الا از کشورمان ایران! این واقعه برایش بسیار گران آمده و شروع به تحقیق و اثبات ریشه و اصل ایرانی کتاب کرده است. او در ابتدای کتاب می گوید: «در گذشته، قابل فهم بود که چرا در اغلب دستبردهای به ایرانیان خود ایرانیان نیز دست داشته اند. جدای از سود شخصی برخی، احتمالا در عده ی بیشتری این تصور کلی-واقع بینی یا خودفریبی- وجود داشته است که اگر اثری به هر نام بماند، بهتر است تا آن که چون ایرانی است، مهاجمان آن را در کین کشی ها و کتاب سوزی ها نابود کنند. همچنان که بسیاری از مردمان، در برخی از فرازهای تاریخی، ناچار از تغییر عقاید و زبان- و انکار هویت خود شدند، تنها برای باقیماندن. در روزگار ما، دیگر این همدستی در انکار خود، قابل فهم نیست، مگر که فریب-یا خود فریبی- تازه ای جای قبلی ها نشسته باشد؛ یا شاید تهاجمی از درون! » [۷]
واقعا رفتار این روزنامه همان تهاجم از درون و انکار خود نیست؟
کاری که دکتر کدیور انجام داده است گشودن باب جدیدی در این کشور برای تحقیقات در زمینه های مختلف این درخت کهن است. کشف او شایسته تقدیر است و مایه مباهات. تمام اندیشمندان حوزه های تاریخ، جغرافیا، زبان، اسطوره از این «قطب نما» یی که او به دستشان می دهد، می توانند استفاده کنند تا باز هم حقایق جدیدی کشف شود. این تاثیر حضور یک روانکاو فارسی زبان است که باید مغتنم شمرده شود … پنهان کردن تعجب کار ی بس سخت است! «اگر دانش به روزی برفزودی / ز نادان تنگ روزی تر نبودی» [۸]
مسئولین روزنامه تهران؛ شما نمی توانید مسئول ادراک ما باشید، شما نمی توانید جای واژه «شرم» را در زبان خالی کنید، شما نمی توانید واژه «افتخار» را خالی از معنا کنید، دیگر نمی توانید فراموشی بیاورید و نمایش کمدی شما نمی تواند اعتماد از دست رفته «اعتماد» را بازگرداند، حتی اگر با تمام جدیت خود برای سانسور بیشتر تلاش کنید، اما کشفی صورت گرفته و چیزی فراموش شده به صحنه آمده است؛ «بازگشت واپس زده»!…..نمایش به پایان رسیده است! پس بهتر است مانند کسانی نباشید که می خواهند تاریخ را برای اربابان خود صفر کنند، خود را از ورطه برهانید!

Devant les sots il faut se taire
Devant les sages il faut se taire
[ ۹] Sauf si ce que vous avez a` dire vous brûle

[۱] http://anthropology.ir/node/1933
[۲] همان
[۳] کدیور، میترا،مکتب لکان – روانکاوی در قرن بیست و یکم، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۱، صفحه ۶۸
[۴] همان منبع، صفحه ۳۵
[۵] https://freudianassociation.org/%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D8%B4%D8%B1%D8%AD-%D8%B3%D9%84%D9%88%DA%A9-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D8%AC%D9%84%D9%87-%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86/
[۶] https://freudianassociation.org/%DB%8C%D9%84%D8%AF%D8%A7%DB%8C-%D9%87%D9%81%D8%AA-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D8%AE%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%AF
[۷] بیضایی، بهرام، «هزار افسان کجاست؟» ۱۳۹۱، انتشارات روشنگران و مطالعات زنان.
[۸] سعدی
[۹] https://freudianassociation.org/%DB%8C%D9%84%D8%AF%D8%A7%DB%8C-%D9%87%D9%81%D8%AA-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D8%AE%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%AF/

تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۳، ساعت: ۲۰:۲۲