دوشنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۰

دسته ها:روانکاوی در رسانه‌ها و در جامعه

تفاوت روانکاو، رواندرمانگر تحلیلی و روانپویشی چیست؟

تارک

تارک: بهترین راه برای تشخیص تفاوت و اشتراک این تخصص‌ها ابتدا مشخص کردن معادل انگلیسی آن است.

روانکاوی با عنوان Psychoanalysis و رواندرمانگر تحلیلی و روانپویشی با عنوان Psychodynamic Psychotherapy شناخته می‌شوند. (رواندرمانگر تحلیلی کیست؟‌ / انستیتو روانکاوی تهران)

در مقام درمانگر روانکاوی تفاوت زیادی با روانپویشی / تحلیلی دارد ولی از نظر پارادایم فکری خیر. رواندرمانگرانی که از همان ابتدا تا به امروز از مفروضات پایه روانکاوی استفاده می‌کنند ولی برخی روبناها را قبول ندارد و تشکیلات خود را جدا می‌کنند تحت عنوان درمانگر پویشی شناخه می‌شوند (مقدمه درآمدی نو بر روانکاوی / نشر نی).

رواندرمانگر پویشی بر خلاف روانکاو ضرورتی ندارد که در یکی از انستیتو یا دانشکده‌های زیر نظر انجمن بین‌المللی روانکاوی درس بخوانند، معمولاً سال‌های کمتری را تحت تحلیل شدن قرار می‌گیرند، شیوه بسیار تعدیل شده‌تری در درمان دارند (برای مثال خبری از تخت روانکاوی نیست) و هفته‌ای ۱ یا حداکثر ۲ جلسه بیمار را ملاقات می‌کنند.

روانکاوان چناچه مشخص است، مدت زمان زیادی را تحت آموزش و روانکاوی قرار می‌گیرند و به روش‌های کلاسیک اعتماد بیشتری دارند (گرچه ممکن است از تخت روانکاوی هم استفاده نکنند ولی تکنیک‌ها عمدتاً کلاسیک است)، از نظر انجمن بین‌المللی روانکاوی، کسانی که روانکاوی آن‌ها به صورت کمتر از ۳ تا ۴ جلسه در هفته باشد عضو این انجمن نمی‌توانند باشند و در امریکا به عضویت شاخه ۳۹ انجمن روانشناسی در می‌آیند.

ولی از نظر پارادایم فکری روانکاوی و روانپویشی در یک پایگاه هستند، این رویکرد به تمام نظریاتی اطلاق می‌شود که از مدل دینامیک ذهن استفاده می‌کنند، بنابراین از فروید تا یونگ تا مالان و مک کالو همگی زیر عنوان پارادایم فکری روانکاوی قرار می‌گیرند. هم یونگ در کتاب‌هایش از واژه Psychoanalysis استفاده می‌کند هم فروید هم دوانلو چرا که از نظر پارادایم‌های فکری همگی دینامیک هستند ولی از نظر درمانی نام‌های متفاوتی برای تفکیک وضع می‌شود.

در ایران اگر به صورت بسیار سخت گیرانه نگاه کنیم به غیر از یکی دو استثنا روانکاو وجود ندارد، چرا که درمانگران ایرانی نه عضو انجمن بین‌المللی روانکاوی هستند نه تحت نظر یکی از انستیتوهای این انجمن آموزش دیده‌اند و نه می‌توان بیمار را بیشتر از هفته‌ای یکی دوبار ویزیت کرد.
بنابراین روانکاوی در کل به پارادایم فکری درمانگران نظریه دینامیک ذهن اطلاق می‌شود (اعم از آدلری، فرویدی، کوهوتی، مالانی) و از نظر شغلی به کسانی که تکنیک‌های خاصی را به کار می‌برند.

منبع: پایگاه خبری فرهنگی تارک

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۳، ساعت: ۲۱:۵۰