دوشنبه ۵ مهر ۱۴۰۰

دسته ها:ایران زیبای ما، روانکاوی در انجمن فرویدی، روانکاوی در رسانه‌ها و در جامعه

جنگل‌های ارسباران و سفال لالجین در راه یونسکو

کشورمان تاکنون نه تنها توانسته ۱۹ اثر از بی شمار آثار و جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی خود را به ثبت جهانی برساند، بلکه توانسته ظرفیت های خود در بخش های هنری همچون صنایع دستی و فرش را نیز به رخ جهانیان بکشد، با این حال هنوز آثار هنری و جاذبه های تاریخی و طبیعی بسیاری در این سرزمین وجود دارد که قابلیت ثبت در فهرست بهترین های جهان را دارد، از آن جمله جنگل های ارسباران و هنر سفالگری شهر لالجین که مسئولان ذی ربط درحال اجرای مقدمات آن هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در این زمینه به ایسنا می گوید: در بررسی های به عمل آمده توسط کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، پرونده جنگل های ارسباران از رقبای خود پیشی گرفت تا به عنوان نماینده ایران در سال ۲۰۱۷ برای ثبت در فهرست میراث طبیعی جهان بهمن امسال به سازمان یونسکو ارسال شود.
فرزین حق پرست می افزاید: پرونده منطقه حفاظت شده ارسباران پس از یک سال پیگیری کارشناسان و نمایندگان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها و مراتع، اکنون آماده ثبت در فهرست آثار جهانی است و ماه آینده به یونسکو ارسال می شود.
به گفته وی، در صورت ثبت جهانی جنگل های ارسباران، این منطقه به عنوان دومین اثر طبیعی کشور در فهرست میراث طبیعی جهان جای خواهد گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی در تشریح مراحل و راهی که پرونده جنگل های ارسباران تا ثبت جهانی شدن دارد، تصریح می کند: پس از ارسال پرونده به یونسکو فرصت داریم نواقص و موارد مورد تاکید توسط کارشناسان پرونده را برطرف کنیم و تیرماه ۹۵ کارشناسان سازمان یونسکو برای ارزیابی و انطباق پرونده با مستندات به این منطقه سفر می کنند.
حق پرست خاطرنشان می کند: مدیریت ساخت و سازها به خصوص در روستاهای داخل منطقه ارسباران و ساماندهی کمپ های گردشگری موجود و در شکل کلی تر ساماندهی بصری، بهسازی و همسان سازی ساخته ها با طبیعت از موارد مورد تاکید معاون میراث فرهنگی کشور و کارشناسان پرونده جنگل های ارسباران برای تائید نهایی توسط کارشناسان یونسکو برای ثبت جهانی است.
وی یادآور می شود: ایجاد و راه اندازی مراکز مطالعاتی و پژوهشی در منطقه ارسباران از دیگر برنامه ها برای تسریع و عملیاتی شدن آماده سازی بسترهای لازم در روند جهانی شدن جنگل های ارسباران خواهد بود.

ایل چند هزارساله تا ۱۳درصد پوشش گیاهی ایران
این مقام مسئول با اشاره به ویژگی های منحصر به فرد ارسباران برای جهانی شدن می گوید: این منطقه با داشتن کمتر از پنج صدم مساحت کشور بیش از ۱۳ درصد پوشش گیاهی ایران را در خود جای داده است و ۲۹درصد پستانداران، ۴۴ درصد پرندگان،۳۲ درصد دوزیستان، ۹ درصد آبزیان و ۲۰ درصد خزندگان ایران در این منطقه زندگی می کنند. به گفته وی، منطقه حفاظت شده ارسباران به دلیل حضور عشایر ایل شاهسوند با قدمت سکونت چند هزارساله در این منطقه و ایجاد تعامل پایدار انسان و طبیعت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این منطقه در سال ۱۳۵۴ با پیگیری سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان «ذخیره گاه زیست کره» در برنامه انسان و کره یونسکو (MAP) ثبت و از شهرت جهانی برخوردار و به عنوان فسیل زنده معروف شد. همچنین در مرزهای جنوبی منطقه حفاظت شده ارسباران در شهرستان ورزقان نیز بقایای فسیلی اجداد ماموت ها یافت شده که بیانگر قدمت تاریخچه زمین شناسی در این منطقه از ایران است.

پایتخت سفال ایران «شهر خلاق» یونسکو
در همین حال، معاون صنایع دستی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان نیز همزمان از پیشنهاد لالجین به عنوان «شهر خلاق» برای ثبت جهانی در یونسکو خبر می دهد.هنر سفالگری نسل به نسل به مردم شهر لالجین رسیده و سفالگری، هنر آبا و اجدادی مردم این شهر است و برخلاف سفال های چینی که اکنون در بازار ایران فراوان شده ، سفال های تولیدی این منطقه از کیفیت و اصالت بسیاری برخوردار است. هنوز هم مردم لالجین برای ساخت سفال از چرخ های دستی استفاده می کنند.
علیرضا قاسمی در گفت وگو با مهر می افزاید: لالجین که در مسیر غار علیصدر همدان واقع شده، به عنوان قطب سفال خاورمیانه یکی از جذابیت های همدان محسوب می شود که هرساله تعداد زیادی گردشگر را به این استان جذب می کند.وی با اشاره به این که سفال به عنوان اولین محصول صادراتی استان همدان مطرح است، تصریح می کند: برای رونق بازار صنایع دستی استان همدان رایزنی هایی انجام شده است، از جمله این که پیشنهاد شده لالجین به عنوان شهر خلاق در یونسکو ثبت جهانی شود.
قاسمی با تاکید بر این که ثبت نشان جغرافیایی لالجین نیز در دستور کار قرار گرفته است، می گوید: در ماه های پایانی سال برگزاری بازارچه های صنایع دستی به ویژه سفال در استان همدان برنامه ریزی شده است و امیدواریم در دوره پساتحریم گشایش خوبی در بازار سفال استان صورت گیرد.

منبع: مگ ایران

تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۴، ساعت: ۲۱:۵۹