Flectere si nequeo superos acheronta movebo
«اگر نتوانم قدرتهای برتر را خم کنم، جهنم را به حرکت درمیآورم»۱
ما اعضای انجمن فرویدی هستیم، نام انجمن جای هیچگونه سوء تفاهمی را در مورد ماهیت فرهنگی فعالیت ما، برای هیچ کس باقی نمیگذارد. عضویت ما نه به دلیل موقعیت تحصیلی یا شغلیمان، بلکه به دلیل اشتیاق ما برای کسب دانش فرویدی – لکانی است و تجربه مشترک ما، طلبگی در عرصه فرویدی – لکانی تحت هدایت و آموزش استادمان دکتر میترا کدیور – تنها روانکاو عضو جامعه جهانی روانکاوی (AMP) در ایران و بخش عمده آسیا – است که خود سالهاست با فروید و لکان محشور است.
بله انجمن فرویدی از کسانی تشکیل شده که درسهای استادشان را لحظه به لحظه زندگی کرده و «پذیرش مسؤولیت اخلاقی برای محتوای رویاها»۲ ی خود را تمرین میکنند و میآموزند که «ناخودآگاه را درمان نمی کنند»۳ و آموختهاند که «اشتیاق» با «مسؤولیت» در پیوند است.
تولد روانکاوی در اروپا قدمتی بیش از صد سال دارد. روانکاوی دانشی تجربی است که توسط زیگموند فروید بنیان نهاده شده است. در ایران تولد روانکاوی با ورود دکتر میترا کدیور و تلاش و مجاهدت بی وقفه و شبانه روزی ایشان برای بسط این دانش در میان جامعه ایرانی مقارن است. ایشان در تاریخ ۱۳۸۴/۴/۲۵ در جلسه گروه عرصه فرویدی – مکتب لکان به ما خاطر نشان کردند که: «اینجا آنچه که تا به امروز نصیب شما شده است، چه در این کلاسها و چه در روانکاوی شخصیتان، نتیجه اشتیاق چند نفر دیگر خارج از وجود شماها بوده است. نتیجهی اشتیاق من و چند نفر دیگری که خب من را حمایت (back up) میکردند ……. من را سر پا نگه میداشتند که بتوانم این کار را انجام دهم …….. این اشتیاق دیگری کاری را کرد، چیزی را به وجود آورد که برایش هیچ تقاضایی نبود، چه برسد اشتیاقی باشد.»۴
و این چنین بود که اشتیاق استاد، اشتیاق در شاگردانش را به وجود آورد و استاد با به رسمیت شناختن این اشتیاق، مسیر راه را نشان داد تا این عقب افتادگی به زعم استاد «عقب افتادگی از نوع اشتیاق»۵ ، صد سال فاصله را طی کند و انجمن جانهای مشتاقی شکل گیرد تا «دلیل راه» پرتو بر تاریکیهای راه آنان افکند.
بدین سان انجمن ما با ریاست و هدایت دکتر میترا کدیور، با هدف «شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و افزایش دانش عمومی افراد جامعه در مورد روانکاوی»۶ شروع به فعالیت کرده است تا «فروید از زبان خود فروید»۷ معرفی گردد و همگان بدانند که «روانکاوی یعنی فروید و فروید یعنی روانکاوی»۸ . انجمن در طی این سالها تمام تلاش خود را کرده است تا «از رویش علفهای هرز در مزرعه فرویدی جلوگیری کند» ۹ و به مشتاقان این عرصه، «فروید را از زبان خود فروید» معرفی کند.
ما در طی این سالها دانستهایم که آنچه نامش آموزش تئوری روانکاوی فروید و لکان است، باید از خودمان شروع گردد، به عبارتی برای کسب آن راهی جز طی کردن روانکاوی فردی نداریم.
در اینجا مرزی بین درون و بیرون نیست، روانکاوی فردی از فعالیت برای انجمن تفکیک ناپذیر است، « روانکاوی در انتانسیون از روانکاوی در اکستانسیون جدا نیست».۱۰ آرم انجمن ما هم از نوار موبیوس تشکیل شده: «عبور از درون به بیرون تنها به این دلیل امکان دارد که دو رویه به هم پیوستهاند.» ۱۱
شفافیت اساس کار ماست. لذا ما در کنار سایر فعالیتهای خود در نیل به هدف اصلی خود یعنی معرفی فروید و لکان، این سایت را راهاندازی کردیم تا در جهت گسترش مفاهیم روانکاوی گامی دیگر برداریم و از طرفی تمام اخبار و وقایعی را که حول و حوش خود و در ارتباط با فعالیتهای خود است، در معرض انظار همگان قرار دهیم تا همگان شاهد شفافیت و استمرار فعالیتهای ما باشند.
منصوره اردشیرزاده، عضو انجمن فرویدی
زیرنویس ها:
۱. جمله لاتین در آغاز کتاب «تعبیر رؤیاها»، زیگموند فروید که توسط گروه عرصه فرویدی – مکتب لکان از استاندارد ادیشن ترجمه شده است.
۲. عنوان مقالهای از فروید با همین عنوان.
۳. عنوان یکی از بخشهای کتاب «مکتب لکان، روانکاوی در قرن بیست و یکم»، دکتر میترا کدیور، ۱۳۸۱
۴. برگرفته شده از آرشیو انجمن فرویدی، سخنرانی دکتر کدیور در گروه عرصه فرویدی – مکتب لکان – ۱۳۸۴/۴/۲۵
۵. همان منبع
۶. بند ب-۱ اساسنامه انجمن فرویدی
۷. سخنرانی مقدمه دکتر کدیور در اولین پنج شنبه فرویدی، مهرماه ۱۳۸۴
۸. همان منبع
۹. قسمتی از سخنان دکتر میترا کدیور در گروه عرصه فرویدی – مکتب لکان، برگرفته از آرشیو انجمن فرویدی
۱۰. سخنرانی دکتر کدیور با عنوان : روانکاوی در اکستانسیون و روانکاوی در انتانسیون، برگرفته از آرشیو انجمن فرویدی
۱۱. دیکشنری لکان، نوار موبیوس، دیلن ایونس
پیوند کوتاه به این مطلب: