یکشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۰

دسته ها:درباره ما

درباره ما/ سوده رخشا

انجمن فرویدی یک سازمان مردم نهاد با موضوع فرهنگی می باشد [۱] و هدف کلی آن شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی، درخور و شایسته آن در ایران است [۲] و روش‌هایی را نیز برای اجرای این مهم تدارک دیده از جمله ۱- تلاش در جهت شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و افزایش دانش عمومی افراد جامعه در مورد روانکاوی ۲- تلاش برای ارتباط مناسب با کلیه سازمان‌های دولتی و غیردولتی ذیربط اعم از داخلی و خارجی به منظور تحقق اهداف و … (روش‌های اجرای هدف به طور کامل در سایت انجمن، در بخش شناسنامه، در بند ب از ماده ۹ اساسنامه ذکر شده است.)

اما چرا انتخاب عنوان «فرویدی» برای نام «انجمن فرویدی»؟ آن هم در جامعه‌ای که نام فروید با کج‌ فهمی‌های بسیار همراه می‌باشد و حتی نام بردن از فروید یک موضوع جا نیفتاده در کشور ما بوده است (توجه فرمایید که «انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی» در سال ۱۳۸۵ و «انجمن فرویدی» در سال ۱۳۸۷ تأسیس و البته کلاس‌های دکتر کدیور که بسیار پیش‌تر از دو انجمن ما دایر شده بود.) برای انتخاب این نام – همانطور که برای پنجشنبه‌های فرویدی هم دکتر میترا کدیور اعلام کردند – لازم است بگوییم که «…اسمش را هم از همان اول گذاشتیم پنجشنبه‌های فرویدی … می‌توانستیم بگذاریم پنجشنبه‌های روانکاوی مثلاً، ولی می‌خواستیم از همان اول مشخص کنیم ما اصلاً با چه نوع روانکاوی‌ای سر و کار داریم و این که خودتان به تدریج متوجه بشوید که وقتی می‌گوییم روانکاوی یعنی فروید، وقتی می گوییم فروید یعنی روانکاوی. این دو تا کلمه synonym هم‌اند، با همدیگر فرق چندانی ندارند. اما چون برای آن دال روانکاوی هزاران مدلول وجود دارد ولی خوشبختانه برای دال فروید همان فقط مدلول فروید وجود دارد، این هست که ما یک دالی را انتخاب کردیم که یک مدلول بیشتر ندارد و به این ترتیب … آن دلالتی که برای شما ایجاد می‌شود خیلی مستقیم‌تر و صریح‌تر هست، یعنی که ما از همان روز اول برگ‌های‌مان را گذاشتیم روی میز و می‌گوییم ما این هستیم و این کار را می‌خواهیم بکنیم.» [۳] آیا هم اکنون نیز پس از این زحمات، نام بردن از فروید به همان میزان جا نیفتاده است؟ البته برای اصلاح کج فهمی‌هایی که همراه آن بوده است همچنان راه درازی در پیش داریم و آن از طریق «…ارائه فروید از زبان خود فروید، از طریق خود فروید است.» [۴]

حال از همین جا و با در دست داشتن فقط همین میزان اطلاعات از اهداف ما، از دید کسی بنگریم که به دنبال چنین جایی است، یا از نگاه فردی که دنبال راه چاره‌ای می گردد ولی حتی مطلع نیست که روانکاوی چاره اوست. در اینجا روانکاوی به موضوعی پاسخ می‌دهد که انجمن فرویدی برآمده از آن است … «این سؤال که آیا می‌شود تقاضا برای روانکاوی ایجاد کرد، ما را می‌رساند به یکی از مقولات بسیار اساسی در روانکاوی در مکتب لکان که آن روانکاوی به قول لکان در انتانسیون و در اکستانسیون است. روانکاوی در انتانسیون را می‌شود روانکاوی در شدت و در درون ترجمه کرد. روانکاوی در اکستانسیون را می‌شود روانکاوی در بیرون و در گسترش ترجمه کرد. …آنالیزان قبل از این که به روانکاوی برسد به همه‌ی درهای دیگر زده است و امتحان کرده است و چون برایش آن جوابی را که می‌خواسته نداشته است، آن satisfactionی را که لازم داشته، برایش به وجود نیاورده است، کم کم بالاخره به این مقطع رسیده، به این در که آخرین در است برای هر کسی که وارد روانکاوی می‌شود. و اگر اطلاعات نباشد او هرگز به این در آخر نخواهد رسید. …برای این که شخص به این در برسد باید که یک ذهنیت خاصی داشته باشد که اسمش را گذاشتیم ذهنیت قرن بیستمی؛ که حالا وارد این مقوله نمی‌شویم [۵]. ولی خوب ممکن است که شخص ذهنیت قرن بیستمی را داشته باشد، یعنی تمام درهایی که تا حالا زده یا نزده، نزده چون فکر کرده به دردش نمی‌خورد، یا زده، برایش مناسب نبوده، ولی می‌رسد به یک بن بستی. چون مطلع نیست که یک چنین راهی هم وجود دارد؛ اگر مطلع باشد می‌تواند حالا این راه را امتحان کند. پس بنا بر این باید روانکاوی در اکستانسیون وجود داشته باشد تا افراد را مطلع کند که خوب شماها که همه‌ی درها را زدید، هنوز یک در دیگر برایتان وجود دارد و این می‌شود که تقاضا ایجاد می‌شود.» [۶]

قدم دیگر در این انجمن، یکی از الزامات دستیابی به هدف، تیزبینی و هوشیاری نسبت به اتفاقاتی است که در اطراف‌مان رخ می‌دهد که ما این را در انجمن فرویدی می‌آموزیم. ما معتقدیم که نمی توانیم هیچ موضوعی را با بی تفاوتی نادیده بگیریم و فراتر از آن معتقدیم که «این که در مملکتی قانونی در موردی وجود ندارد، اصلاً دلیل نمی‌شود و همیشه بالاخره یک مورد اولی پیدا می‌شود و آن جا قانون ایجاد می‌شود. اگر کشورهای دیگر را در نظر بگیرید، که البته کشور ما هم مستثنی نیست، هر زمان که متوجه می‌شوند یک خلائی در قانون وجود دارد، می‌روند و قانون می‌سازند … می‌توان همین خلاء را پیگیری کرد و در نهایت این خلاء قانونی را پر کرد … خود دولت گفته است که ما در جاهایی خلاء داریم. پس مردم، NGO تشکیل داده و این کارها را انجام دهید. NGO ما هم می‌تواند این کار را بکند یعنی از تکالیف و کارهایی که انجام می‌دهد این باشد که این خلاء قانونی را پر کند. …ما یک انجمنی هستیم که آمده‌ایم تا هر جایی که فکر کنیم اگر فلان مورد در این مملکت جور دیگری می‌بود، بهتر بود، آن کار را انجام دهیم.» [۷]

سوده رخشا

پا نویس ها:

۱- اساسنامه انجمن فرویدی، بخشی از ماده ۲

۲- اساسنامه انجمن فرویدی، ماده ۹، بند الف

۳- سخنرانی دکتر میترا کدیور در اولین جلسه پنجشنبه‌های فرویدی، مهر ماه ۱۳۸۴

۴- همان منبع

۵- به این مطلب در سایت «انجمن فرویدی»، در بخش «دکتر میترا کدیور»، در قسمت «درسنامه‌های دکتر کدیور» (جلسه اول دوره اول) پرداخته شده است.

۶- سخنرانی دکتر کدیور با عنوان: روانکاوی در اکستانسیون و روانکاوی در انتانسیون، اردیبهشت ماه ۱۳۸۰

۷- صحبت‌های دکتر کدیور، صورتجلسه ۵ هیأت مدیره انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی

تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۳، ساعت: ۱۶:۴۹