یکشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۰

دسته ها:درباره ما

درباره ما/ ماریه مرادی

انجمن فرویدی با هدف شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی و در خور و شایسته آن در ایران تأسیس شده است.[۱] باید در نظر داشته باشیم که «وقتی می‌گوییم روانکاوی یعنی فروید و وقتی می‌گوییم فروید یعنی روانکاوی»[۲] بدون هیچ پسوند و پیشوندی. جمله «روانکاو به معنای واقعی کلمه فقط فرویدی است. حتا لکان هم فقط یک بازگشت به فروید است»[۳]، بار دیگر تأکید بر همین حقیقت است.

از آنجا که «با دانش فرویدی نمی‌شود سرسری و فقط از طریق مطالعه و چیزهایی که گفته می‌شود و شنیده می‌شود آشنا شد. این یک دانشی‌ست که آدم باید با گوشت و پوست خودش تجربه کند.»[۴] و از آنجا که این دانش «خواب طولانی و شاید ابدی بشریت را آشفته می‌کند»[۵]، بنابراین همواره در معرض «مقاومت»[۶] و اشکال مختلفی از «مخالفت جامعه علمی»[۷] و «تحریف»[۸] قرار گرفته و خواهد گرفت.

انجمن فرویدی با «ریاست و هدایت»[۹] سرکار خانم دکتر میترا کدیور، تنها عضو انجمن جهانی روانکاوی در ایران[۱۰] حافظ و پاسبانی شبانه‌روز و بی‌وقفه برای «بذر»[۱۱] فرویدی است که اطرافش «علف‌های هرزه بسیاری وجود داشته و هنوز هم دارد.»[۱۲]

از ویژگی‌های بارز این انجمن نظم و دیسیپلین حاکم بر آن به معنای واقعی کلمه است. همانطور که در جلسات روانکاوی «صحبت از نظم بوروکراتیک»[۱۳] است. «یک انجمن منسوب به فروید نمی‌تواند از نظر رعایت مقررات انضباطی کمتر از آن چیزی باشد که مثلاً در بازی‌های المپیک و یا در جام جهانی وجود دارد.»[۱۴] در انجمن فرویدی «اعتبار می‌بایست هر روز با طلوع خورشید از نو کسب شود و هیچکس نمی‌تواند به افتخارات گذشته‌اش لم بدهد و هر کاری دلش خواست بکند.»[۱۵]

انجمن فرویدی جایی‌ست که خواب در آن جایز نیست، حتا وقتی خواب هستیم: «در اخلاق فرویدی هم که ما حتی مسؤول رؤیاهایمان هستیم.»[۱۶]

ماریه مرادی، عضو انجمن فرویدی