وزارت بهداشت جلودار عدم همراهی در برخورد با فیشهای نجومی
با افشای ماجرای حقوقهای نجومی برخی مدیران و چهرههای دولتی، شاهد شکلگیری بسیاری از استعفاها و تأکید مسئولان بر برخورد با افرادی که این حقوقها را دادهاند و گرفتهاند بودهایم.
نویسنده : زهرا چیذری
با افشای ماجرای حقوقهای نجومی برخی مدیران و چهرههای دولتی، شاهد شکلگیری بسیاری از استعفاها و تأکید مسئولان بر برخورد با افرادی که این حقوقها را دادهاند و گرفتهاند بودهایم. در این میان تنها فردی که در برابر رسانهای شدن دریافتیهای چند صد میلیونی برخی افراد، افشاکنندگان این دریافتیها و جریانی را که علیه این ماجرا ایجاد شده است موضع گرفته و آنها را محکوم به رفتار غیراخلاقی و غیرارزشی کرده، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی است. قائم مقام این وزارتخانه نیز یک بار گفت که این دریافتیهای پزشکان را از شیر مادر حلالتر میداند! اما سید حسن قاضیزاده هاشمی همچنان هم از دریافتیهای نجومی پزشکان دفاع میکند و معتقد است، کارانه پزشکان را نباید با حقوقهای غیرمتعارف مقایسه کرد! این در حالی است که منطق آقای وزیر در توجیه دریافتیهای نجومی پزشکان آنقدر ضعیف است که به هیچ وجه نمیتواند افکار عمومی را قانع کند و به بیان دیگر وزیر بهداشت نخستین شخصیتی است که در ماجرای حقوقهای نجومی دبه کرده است.
«اینکه فیش حقوقی افراد را با شماره ملی و مشخصات آنها منتشر میکنند بدون آنکه در هیچ دادگاهی بررسی شده باشد اقدامی غیراخلاقی، غیرانسانی و غیراسلامی است.» این نخستین واکنش وزیر بهداشت به موضوع افشای فیشهای نجومی بود. وی درباره دریافتیهای ۸۰ میلیون به بالای پزشکان هم اینگونه توضیح داد: «در حوزه سلامت هیچ موردی از غیرقانونی بودن نداریم اگر قانون ایراد دارد باید اصلاح شود، در این حوزه پرداختیها کاملاً شفاف و روشن هستند، پزشکان و پرستاران به صورت طرحی به اقصی نقاط کشور اعزام شدهاند و با ایجاد کردن درآمد برای سیستم، بخشی از درآمد به عنوان کارانه به آنها باز میگردد.» به گفته قاضیزاده، میزان کارانهها ۳۰ تا ۳۵ درصد است بدان معنا که اگر پزشکی ۱۰۰ میلیون تومان کار کند، حدود ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان به وی باز میگردد که این در قالب حقوق نیست و هر آنچه که پزشکان دریافت میکنند در قالب کارانهای است که خود ایجاد کردهاند. هاشمی در اعتراض به افشای درآمد پزشکان تصریح کرد: «چرا حقیقت را نمیگویید در نقاط مرزی چه کسی حاضر است خدمات ارائه دهد؛ آیا فرزندان برخیها حاضرند به این مناطق بروند؟ حال این یکجانبه سخن گفتن بدون اطلاع درست است؟ باید دل جامعه پزشکی به چه چیزی خوش باشد. این پزشکان اگر نباشند کشور را چه کسی میخواهد جمع کند اگر روزی این افراد کار نکنند فکر کردید چه اتفاقی خواهد افتاد؟»
بخش پنهان حقیقت
آقای وزیر اما تنها یک بخش از حقیقتی را که رسانهها را به نگفتن آن متهم کرده است میگوید. این در حالی است که بخش مهمی از حقیقت در توجیهات آقای دکتر هاشمی پنهان مانده است. اگر بخواهیم آنگونه که وزیر بهداشت تفسیر میکند درآمدهای نجومی بسیاری از پزشکان را توجیه کنیم باید بسیاری از اقشار جامعه درآمدهایی به مراتب بالاتر از پزشکان داشته باشند چراکه تأثیرگذاریشان در امنیت و اصولاً برقراری کشور آنچنان زیاد است که اگر نباشند دیگر نه پزشکی میماند و نه بیمارستانی تا بخواهد بیمارانی را درمان کند و برای بیمارستان درآمدهای میلیاردی ایجاد شود و این درآمدهای میلیاردی را با پزشکانی که ایجادکننده این درآمدها بودهاند تقسیم کنند.
برخی مشاغلی که باید حقوق میلیاردی داشته باشند
حقوق مهندسان هستهای و صنعت موشکی و صنایع دفاعی، مخترعان و مکتشفان و دانشمندان دینی و علوم پایه را با چه معیاری باید سنجید؟ مرزبانان و نیروهای نظامی و انتظامی که در بدترین شرایط در نقاط صفر مرزی زیر آفتاب تند تابستان و سرمای سوزان زمستان در برجکهای دیدهبانی ایستادهاند تا مبادا مرزهای کشورمان دستخوش نفوذ نیروهای بیگانه و دشمنان شود. نیروهای امنیتی که موجب میشوند تا امنیتی پایدار به عنوان نخستین نیاز جامعه در کشور برقرار شود و شب و روز ندارند تا آب در دل هیچ یک از ما تکان نخورد؛ ارزش کارشان بسیار فراتر از آن است که بخواهد با عدد، رقم، ریال و تومان ارزشگذاری شود و اگر یک پزشک در طول شبانه روز جان یک، دو یا چند نفر انسان را نجات دهد هر کدام از این افراد جان هزاران نفر را که میتواند با از بین رفتن امنیت و بروز تجاوز به کشور از دست برود نجات میدهند. بر این اساس باید حقوقهایی چندین میلیاردی برایشان در نظر گرفت. محیطبانانی که هر از چند گاه با گلولههای شکارچیان غیرمجاز از پا درمیآیند تا گونههای نادر جانوری را که میلیاردها دلار ارزش دارند حفظ و نگهبانی کنند، نیز اگر بنا باشد کارشان به عدد و رقم ارزشگذاری شود میلیاردها دلار به کشور سود میرسانند. پس با منطق وزیر بهداشت باید در برابر این سودرسانیشان در سودهای بهدست آمده شریک شوند و حقوقشان چندصدمیلیونی باشد در حالی که فیشهای حقوقی این کارکنان زحمتکش نشان میدهد اغلب آنها زیر خط فقرند. حتی تحصیلکردههای رشتههای غیرپزشکی که با طرحهایشان موجب میشوند از واردات برخی از کالاها و ابزارها بینیاز شویم یا با اختراعی تازه جلوی خروج میلیاردها دلار ارز را از کشور میگیرند هم اغلب حقوقهایشان در حد کارانههای یک پزشک نجومی نیست و فاصله درآمد یک دکترای پزشکی با یک دکترای غیرپزشکی همیشه چند ده برابر است یا حتی یک خبرنگار که با یک گزارش، تحلیل یا پیشنهادی که ممکن است در خلال یک یادداشت یا نقد ارائه دهد، خیلی وقتها میتواند چالشهای بزرگی را که میلیونها و میلیاردها ریال هزینه برای کشور داشته از پیش پا بردارد اما گاهی حتی از حداقل خدمات مانند بیمه و حقوق ثابت هم برخوردار نیست در حالی که با استدلال دکتر هاشمی باید حقوق چند ده یا چند صد میلیونی بگیرد. مددکاران اجتماعی که در زندانها، کانونهای اصلاح و تربیت و بهزیستی در موارد بیشمار توانستهاند با تلاشهایشان زندگی افراد بزهکار را تغییر دهند و آنها را به آغوش جامعه بازگردانند یا معلمهایی که در طول عمر خدمتشان دهها پزشک، مهندس، سیاستمدار، هنرمند یا کارگر زحمتکش را تحویل جامعه دادهاند یا کارگر معدنی که در سختترین شرایط کانیهای ارزشمند را از دل زمین بیرون میکشد و ارزش افزوده فراوانی را برای کشور فراهم میآورد هیچ کدامشان با استدلال وزیر بهداشت درآمد متناسب با زحمات، خدماتشان را دریافت نمیکنند و به ازای خدمات و محصول و درآمدی که ایجاد میکنند نسبت درصد بر نمیدارند. پس گره کار را باید در جایی دیگر جستوجو کرد.
درآمد بیشتر با بیماری بیشتر
وزیر بهداشت در پاسخ به این سؤال خبرنگار «ایرنا» که آیا این سیستم پرداخت کارانه به همین شکل ادامه پیدا میکند یا ممکن است، اصلاح شود؟ گفته است:«این پرداختها به همین صورت ادامه پیدا میکند، مگر اینکه مجلس تصمیم دیگری بگیرد و این پرداختها را در قالب حقوق ببرد و به صورت یک مبلغ فیکس (ثابت) بدهند وگرنه این سیستم که به عنوان سیستم پرداخت فی فور سرویس (fee for service) معروف است نه تنها از ۲۲ سال قبل وجود داشته بلکه حتی از قبل از انقلاب هم به شکل دیگری وجود داشته است و در بیشتر کشورهای دنیا نیز همچنان اجرا میشود.» این در حالی است که پرداخت به شکل فی فور سرویس هم اکنون در بسیاری از کشورهای دنیا منسوخ شده است. در این روش پرداخت به ازای انجام خدمات درمانی صورت میگیرد. عزتالله گل علیزاده، معاون پشتیبانی سازمان نظام پزشکی در اینباره به «جوان» میگوید: تمام کشورها به سمت اصلاح نظام پرداخت پیش میروند و بهترین نظام پرداخت، نظام پرداخت بر اساس سرانه است. یعنی هرقدر سلامت گروه تحت نظر پزشک بیشتر باشد، درآمد آن پزشک بیشتر میشود. بنا به تأکید وی در چنین نظامی پزشک دنبال این است که قبل از اینکه بیمار به دنبال او بیاید عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت را شناسایی کند و در سلامت، تغذیه و بهداشت محیط جمعیت تحت پوشش خود مداخله میکند. چنین پزشکی سعی میکند عوامل بیماریزا را در مراحل اول شناسایی و غربالگری کند. اینها هم به نفع نظام است و هم به نفع بیمار. وقتی پزشکان ما در برابر افزایش بیمار و بیماری درآمدهای بالای ۱۰۰ میلیون دارند که بنا به تعبیر قائممقام وزیر بهداشت از شیر مادر هم حلالتر است بدیهی است برای افزایش این درآمد حلال عملهای غیرواقعی و جراحیهای غیرضروری هم افزایش یابد؛ موضوعی که تاکنون هیچگاه وزارت بهداشت به آن ورود نکرده است.
منبع: جوان آنلاین
پیوند کوتاه به این مطلب: