سه شنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۸

دسته ها:تاریخچه، روانکاوی در انجمن فرویدی، روانکاوی در رسانه‌ها و در جامعه، وزارت بهداشت

فروید «ما» چگونه به ایران آمد!

فروید «ما»

ایران اولین امپراتوری جهان، تاریخی ده هزارساله دارد. گزاف نیست اگر گفته شود هر کشوری در جهان ناچار است ریشه­‌های فرهنگی خود را در ایران و در فرهنگ ایرانی جستجو کند. هگل می‌گوید: «بنیان تحول بشری با تاریخ پرشیا آغاز می گردد؛ این دقیقا آغاز تاریخ جهان است».[۱]

از سویی بیش از صد سال است که از چاپ کتاب تعبیر رویا و تولد روانکاوی می گذرد. بیش از صد سال است که فروید و روانکاوی انقلابی عظیم در جوامع بشری ایجاد کرده و «آرامش دنیا»[۲] را بر هم زده اند و بیش از صد سال است که «علوم انسانی، ادبیات و هنر، فلسفه و نقد ادبی»[۳] از تأثیر افکار فروید بی­‌نصیب نبوده و حتی فیزیکدانانی نظیر «بوهر، پالی و جردان به تقارن­هایی که بین فیزیک کوانتومی و روانکاوی وجود دارد اشاره کرده اند».[۴]

و دریغا که تا بیست سال پیش، این سرزمین کهن و این فرهنگ غنی هنوز از روانکاوی و فروید بهره چندانی نداشت. در آن زمان آشنایی با فروید از طریق ترجمه های نارسای افرادی بود که دانشی در مورد روانکاوی نداشتند. در جوامع علمی، عده ای روانکاوی را تئوری مردودی می دانستند که فقط باید در تاریخچه روانشناسی و روانپزشکی از آن نام برده شود و عده ای دیگر بدون هیچگونه صلاحیتی خود را روانکاو می نامیدند و از روانکاوی سوءاستفاده می کردند. فروید در کتاب های دینی مدارس ایران نیز تا حد یک مروج آزادی های جنسی تقبیح می شد و روانکاوی نزد عوام نظریه ننگینی بود که فقط به انگیزه های جنسی می پرداخت و بی اخلاقی را رواج می داد.

تا اینکه در سال ۱۳۷۲، روانکاوی از سلاله فروید، دکتر میترا کدیور، به ایران بازگشت. او احساس می­کرد «صحبت کردن از روانکاوی برای مخاطبین پارسی زبان بسیار ساده تر از مخاطبین غربی است»[۵] زیرا هیچ «قوم دیگری را نمی­شناخت که در تاریخ و فرهنگش تا بدین حد در وادی عشق راه پیموده باشد»[۶].

در چنین فضای مغشوش و آشوب زده ای، دکتر میترا کدیور، پزشک و روانکاو فرویدی ـ لکانی بعنوان تنها عضو انجمن جهانی روانکاوی(WAP) [۷] در ایران، عضو اکول فرویدی فرانسه (ECF) و فدراسیون اروپایی روانکاوی (Eurofederation of Psychoanalysis (EFP  فعالیت خود را «دست تنها»  در این سرزمین آغاز نمود.

به تدریج آثار تلاشهای روشنگرانه او نمایان گشت: بطور مثال برای اولین بار، تصویر فروید در کتب درسی آموزش و پرورش ایران چاپ و در مدت نه چندان کوتاهی پس از آن، از فروید به عنوان دانشمندی بزرگ نام برده شد. تلاشهای دکتر کدیور برای گسترش روانکاوی ادامه یافته و همچنان مصمم و استوار پیش می رفت. همانطور که رابطه هر آنالیزانی با آنالیستش منحصر به فرد است، رابطه هر جامعه ای نیز با روانکاوی منحصر بفرد است. در این مسیر پر پیچ و خم با همت دکتر کدیور، تنها روانکاو فرویدی- لکانی عضو انجمن جهانی روانکاوی در خاور میانه، جامعه ایرانی با روانکاوی آشنا و روانکاوی در زبان پارسی ساخته می شد.

آنچه در ادامه می آید شرح مختصری از این تلاش بی وقفه و دستاوردهای عظیم آن است:

• ایراد سخنرانی و شرکت در جلسات علمی مراکز دانشگاهی و فرهنگی

دکتر کدیور در آغاز تلاش کرد با شرکت در جلسات علمی و سخنرانی در مراکز آموزشی، درمانی و فرهنگی چهره واقعی روانکاو و روانکاوی را به ایرانیان معرفی و ذهن آنان را با مفاهیم روانکاوی آغشته سازد. حضور در این جلسات باعث ایجاد درخواست های متعدد از ایشان برای برگزاری سخنرانی گردید. از سال ۱۳۷۷، سخنرانی ها و کلاسهای ایشان در انجمن روانشناسی ایران، بیمارستان روزبه، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، مرکز گفتگوی تمدن ها و… بتدریج جامعه علمی و دانشگاهی ایران را با روانکاوی راستین آشنا نمود.

متاسفانه بسیاری از سخنرانی های میترا کدیور حفظ نشده و در دسترس نمی باشد اما ۲۴ سخنرانی او در کتابی با نام «مکتب لکان: روانکاوی در قرن بیست و یکم» گردآوری شده که چاپ اول در سال ۱۳۸۱ منتشر گردید و در سال های ۱۳۸۸ و ۱۳۹۴ تجدید چاپ شد.

• کلاس‌های عرصه فرویدی مکتب لکان

از فروردین ۱۳۸۰ دکتر کدیور با جمعی از متقاضیان تئوری روانکاوی، کلاسی را تشکیل داده و گروه عرصه فرویدی- مکتب لکان را بنیان نهاد. در این کلاس‌ها برای اولین بار «فروید از زبان خود فروید»[۸] خوانده ‌می شد. هدف در وهله اول خوانش درست متون فرویدی بدون تحریف کلام او بوده، و انتقال این حقیقت که نمی‌توان برداشت‌های شخصی را به عنوان روانکاوی، کلام فروید یا کلام لکان، ارائه داد، و این همان چیزی است که میترا کدیور همواره در کلاس‌های خود بر آن تأکید داشت. در این کلاس ها مقالات فروید از ۲۴ جلد استاندارد ادیشن و نیز سمینارهای لکان انتخاب و ترجمه می شد. دکتر کدیور به ایران بازگشت «تا زبان سعدی از سخنان فروید بی نصیب نماند»[۹] و در این کلاس ها بود که به همت ایشان دانش روانکاوی در زبان پارسی ساخته می شد.

درسنامه ها، در واقع آموزه های دکتر کدیور از روانکاوی و توضیحات ایشان بر مقالات فروید و لکان در کلاسهای گروه عرصه فرویدی – مکتب لکان است. از جمله عناوین این درسنامه ها، «روانکاوی در انتانسیون و روانکاوی در اکستانسیون»، «طنز و رابطه آن با ناخودآگاه» و «سمینار سوم لکان: پسیکوزها» و … می باشد.

همزمان با جلسات آنالیز و روانکاوی در انتانسیون، روانکاوی در اکستانسیون از برگزاری کلاس ها فراتر رفته و جلسات «پنجشنبه‌های فرویدی» نیز از مهرماه ۱۳۸۴ آغاز گردید. این جلسات سلسله سخنرانی‌هایی بود که زیر نظر و با حضور دکتر میترا کدیور توسط اعضای گروه عرصه فرویدی ـ مکتب لکان تا آبان ماه ۱۳۸۶، آخرین پنجشنبه هر ماه در تهران برگزار می ‌شد. در این جلسات، مقالاتی از فروید که در گروه عرصه فرویدی- مکتب لکان ترجمه و تدریس شده بود، ارائه می گردید.

آفیش این جلسات هر ماه در بیش از ۲۰۰ نقطه از تهران و نیز در شهرهای اصفهان، شهرکرد، رشت، کرمانشاه، مشهد، کاشان و شیراز در مراکز فرهنگی و علمی نصب می‌شد و علاقمندان با هر میزان تحصیلات در هر رشته‌ای می‌توانستند در این جلسات شرکت کنند. تعداد شرکت کنندگان در این جلسات تا ۳۰۰ نفر نیز می‌رسید. در حال حاضر دی وی دی این سخنرانی‌ها توسط انجمن فرویدی به فروش می‌رسد و استقبال زیادی از آن به عمل آمده و تاکنون تعداد بیش از ۳۰۰۰ دی وی دی از آنها در سراسر ایران به فروش رفته است.  عناوین این سخنرانیها به ترتیب زیر است:

جلسه اول: مقدمه دکتر کدیور

جلسه دوم: مقایسه کار روانکاو با کارآگاه

جلسه سوم: «پیشگفتار فروید بر سخنرانی‌های آشنایی با روانکاوی»

جلسه چهارم: «روانکاوی و روانپزشکی» (قسمت اول)

جلسه پنجم:  خلاصه ۱۱ مقاله درباره رؤیاها

جلسه ششم: «پذیرش مسؤولیت اخلاقی برای محتوای رؤیاها»

جلسه هفتم: «توضیحات، کاربردها و راهکارها»

جلسه هشتم: «مشکلات و اولین گام‌ها»

جلسه نهم: خلاصه سه مقاله درباره پاراپراکسی‌ها

جلسه دهم: «مقاومت و واپس زنی» (قسمت اول)

جلسه یازدهم: «مقاومت و واپس زنی» (قسمت دوم)

جلسه دوازدهم: «روانکاوی وحشی»

جلسه سیزدهم: «روانکاوی و روانپزشکی» (قسمت دوم)

جلسه چهاردهم: «پیش‌فرض‌ها و تکنیک تعبیر» (قسمت اول)

جلسه پانزدهم: «پیش‌فرض‌ها و تکنیک تعبیر» (قسمت دوم)

جلسه شانزدهم: «معنای سمپتوم‌ها»

جلسه هفدهم: «روش روانکاوی فروید»

جلسه هجدهم: «رمان‌های خانوادگی»

• تأسیس انجمن فرویدی ـ تنها نهاد رسمی روانکاوی در ایران

پس از ۸ سال تلاش مستمر دکتر کدیور برای ایجاد «جوانه اشتیاق»[۱۰]، در تاریخ ۱۳۸۴/۴/۲۵ ایشان با به رسمیت شناختن این اشتیاق، لزوم متشکل شدن در قالب یک انجمن قانونی را بیان کردند: «وقتی که می‌گوییم روانکاوی در ایران حضور دارد، یعنی این که هرکسی بتواند آن را قانوناً به رسمیت بشناسد. »[۱۱] دکتر کدیور درباره اشتیاق می‌گویند: «پس بنابراین ما در جایی قدم گذاشتیم که ۱۰۰ سال نسبت به جاهای دیگر عقب بوده است، اما نه عقب‌ماندگی تکنولوژیک یا عقب‌ماندگی دانش، یا عقب‌ماندگی اطلاعات، این عقب‌ماندگی از نوع اشتیاق است… چون که گفتیم زمان ناخودآگاه یک زمان منطقی (Logic) است و این که نتیجه‌گیری‌ای که آدم‌ها دارند یک نتیجه گیری بین الاذهانی (Intersubective) است. دیگر موضوع آن چیزی نیست که فرانسوی‌ها به اصطلاح به آن دانش پاراشوت (Parachute) می گویند، دانشی که با چتر نجات در سرزمینی بیندازند، همچون یک امداد رسانی برای سیل زدگان! الان دیگر وضعیتی پیش آمده که به اشتیاق بزرگ دیگری پاسخی که بتوان آن را  ” پاسخی از درون ممالک محروسه ایران” نامید، پدیدار شده ولی هنوز داده نشده است، این پاسخ هنوز به صورت یک جوانه‌ است و اینجا ست که نه تفویض مسئولیت بلکه تفویض مسئولیت اشتیاق مطرح می‌شود. یعنی این که از حالا به بعد من خودم به شخصه انتظار دارم که پاسخی از این هسته‌ای که فعلاً هست، که من آن را به رسمیت شناختم، اشتیاقش را به رسمیت شناختم، پاسخی برسد. و این که این پاسخ باید به آن بزرگ دیگری که من را Back up می‌کرده فرستاده شود تا مورد تأیید او قرار بگیرد، تا این که دیگر موضوع روانکاوی در ایران این نباشد که «با یک گل بهار نمی‌شود»، که روانکاوی حالا دیگر ایرانی باشد.» [۱۲] برای گرفتن مجوز تاسیس سازمانی مردم نهاد به نام فروید از وزارت کشور، هیأت مؤسس به ریاست دکتر میترا کدیور با تنی چند از شاگردان ایشان تشکیل شد.

در مراجعات هیأت مؤسس به وزارت کشور از تیرماه ۱۳۸۴، به دلیل غریب و ناشناخته بودن روانکاوی برای مسئولین این وزارتخانه، درباره این علم و همچنین هدف از تأسیس انجمن توضیحات مبسوط و مکرری داده شد، به طوری که هر بار با یکی از آنها نشست‌های گاه چند ساعته داشته و تقریباً با نفر به نفر آنها برای جا اندازی مفاهیم و ابهام زدایی جلساتی تشکیل شد و آنها درخواست کردند که دکتر کدیور را ملاقات نمایند.

طی نشستی دکتر کدیور و سایر اعضای هیأت مؤسس با مسئول وقت سازمان‌های مردم نهاد وزارت کشور و تنی چند از همکارانشان ملاقات کردند. در این جلسه دکتر کدیور شرح مبسوطی درباره روانکاوی و اهداف انجمن ارائه داد. این ملاقات گامی بزرگ در جهت پذیرش درخواست هیأت مؤسس برای تأسیس انجمن بود.

بر اساس آیین نامه سازمانهای مردم نهاد وزرات کشور، هیأت مؤسس انجمن ملزم به اعلام دو نام پیشنهادی برای انجمن خود شد و نام های پیشنهادی انجمن عبارتند بودند از: «انجمن فرویدی ایران» و «انجمن لکانی ایران». وزارت کشور با این دلیل که لکان نامی شناخته شده نیست، درخواست تغییر نام دوم را داشتند. بنابراین هیأت مؤسس نام دوم را «انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی» پیشنهاد داد.

این هیأت برای تدوین اساسنامه جلسات متعددی تشکیل داد و سرانجام اساسنامه انجمن با موضوع «فرهنگی» و با هدف کلی «شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی، درخور و شایسته آن در ایران» تدوین شد.

این هدف کلی حاوی مطالب بسیار مهمی است که توجه به آنها می‌تواند روشنگری‌های زیادی به همراه بیاورد. سه مطلب مهمی که مسیر انجمن را نشان می‌دهد شامل این است که اولاً نهادی بنا گردد تا به عنوان یک پایگاه منسجم برای شناساندن علم روانکاوی به جامعه ایرانی باشد و دوم این که این نهاد با فعالیت خود مطابق با ضوابط بین المللی بتواند «جایگاه واقعی، درخور و شایسته‌ای» برای روانکاوی در ایران کسب کند و سوم این که با عضویت در جامعه جهانی روانکاوی بتواند به اصل و ریشه خود متصل شده و در مجامع بین المللی روانکاوی نیز به عنوان نهاد روانکاوی در ایران به رسمیت شناخته شود. این سه مورد سرلوحه کار هیأت مؤسس در تدوین اساسنامه بود.

تعیین «موضوع فعالیت انجمن»، وظیفه خطیری برای هیأت مؤسس بود؛ تلاش برای متقاعد کردن مسئولین وزارت کشور که کار انجمن صرفاً فرهنگی است. اما این امر هم به سادگی به دست نیامد؛ همانطور که دکتر کدیور بیان نمودند: «…به هرصورت برای ما این مطلب کاملاً واضح است که ذهنیت مسئولین محترم سازمان‌های غیر دولتی چیزی جدا از ذهنیت عمومی در مورد روانکاوی نیست؛ یعنی این باور که روانکاوی فقط یک تکنیک ویژه در حوزه درمان روح و روان است و دقیقاً یکی از اهداف ما تغییر این باور است. ملاحظه می‌فرمایید که ما در یک وضعیت پارادوکسیکال قرار داریم. از یک طرف برای تغییر دادن فقط یک باور ما نیاز به انجمن خود داریم و از طرف دیگر می‌بایست این باور تغییر کند تا ما به انجمن خود دست یابیم!!»[۱۳]

یکی از چالش هایی که هیأت مؤسس باید بر آن فائق می آمد «مربوط به این سوء تفاهم بود که روانکاوی یک کار درمانی است پس بنابراین می‌بایست زیر نظر وزارت بهداشت و درمان انجام وظیفه نماید.»[۱۴] بنابراین در جلسات متعدد این موضوع تفهیم می شد. از جمله اینکه این هیأت در جلسه ای با حضور دکتر کدیور به تاریخ ۱۳۸۵/۱/۲۱ بر این موضوع تاکید کردند که «این انجمن هیچگونه فعالیت درمانی نخواهد داشت.» [۱۵] دکتر کدیور «توضیح داد که ما در روانکاوی اعتقاد راسخ داریم که ناخودآگاه را درمان نمی‌کنند.»[۱۶] و نسخه‌ای از کتاب خود را که دارای فصلی با همین عنوان است به مسئول مربوطه تقدیم کرد با این امید که ابهامی در این مورد باقی نماند.

با طولانی شدن روند دریافت مجوز و با جابجا شدن کارشناسان و مسئولین مربوطه در وزارت کشور علیرغم تلاشی که تا آن زمان برای تغییر ذهنیت مسئولین صورت گرفته بود، این وزارتخانه از وزارت بهداشت به عنوان وزارتخانه ناظر استعلام نمود. بنابراین هیأت مؤسس تلاش مجددی را برای ایجاد ذهنیت درست کارشناسان و مسئولین جدید آغاز نمود. در این پیگیری ها مشخص شد برای کاری که نخستین بار در ایران انجام می شود و تنها یک “متخصص” در ایران دارد هیچ ناظر تخصصی داخلی وجود ندارد و تنها ناظر تخصصی انجمن جهانی روانکاوی است که مقر آن در فرانسه می باشد. به گفته مسئولین وزارت کشور، الزام به وجود ناظر تخصصی داخلی در چنین مواردی یک خلأ قانونی بود: وزارت کشور هم به همین دلیل وزارت بهداشت را به عنوان ناظر تخصصی داخل کشور اعلام کرده بود. دکتر کدیور در مورد خلأ قانونی می‌گوید: «این قانون است که می‌بایست خود را با بُعد واقع همگام نماید و از آن عقب نماند…. ایراداتی هم که در وزارت کشور به پرونده ما وارد می‌آورند چیزی نیست جز تلاش برای جا دادن این «برآمدگی بعد واقع» در تنگنای بعد سمبولیک کهنه…»[۱۷] هیأت مؤسس نیز با تفهیم این موضوع که در وزارت بهداشت کارشناسان و مسئولین مربوطه، روانشناس و روانپزشک هستند و نه روانکاو، و اینکه این سه حوزه دانش (روانکاوی، روانشناسی و روانپزشکی) سه دیسیپلین مجزا هستند، توانست کارشناسان وزارت کشور را اقناع نماید. لازم به توضیح است که یکی از اهداف انجمن فرویدی همین تفکیک این سه حوزه از یکدیگر است.[۱۸]

علیرغم کارشکنی های وزارت بهداشت و ایرادات واهی آنها، وزارت کشور با مطالعه و بررسی مستنداتی که هیأت مؤسس به آنها ارائه کرده بود و توضیحات آنها در جلسات متعدد بحث و گفتگو سرانجام با تصویب اساسنامه در جلسه پایانی سال (۱۳۸۵/۱۲/۲۶)، هیأت مرکزی نظارت بر سازمان‌های مردم نهاد با صدور پروانه فعالیت «انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی» موافقت کرد و در تاریخ ۱۳۸۶/۱/۲۹ این پروانه صادر شد.

با وجود تاکید هیأت مؤسس بر نام اول پیشنهادی انجمن، یعنی «انجمن فرویدی»، هیأت نظارت با نام دوم پیشنهادی “انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی” موافقت نموده و پروانه را صادر کرده بود.

از آنجا که هدف اصلی گرفتن مجوزی برای انجمنی با نام فروید بود، دکتر کدیور این نام را نپذیرفت، بنابراین مراجعات بعدی به منظور اعتراض به نام تصویب شده به وزارت کشور انجام شد. رسالت این پیگیری ها این بود که تفهیم شود «وقتی می‌گوییم روانکاوی یعنی فروید، و وقتی می‌گوییم فروید یعنی روانکاوی»[۱۹] و وقتی وزارت کشور انجمنی را به نام روانکاوی تصویب می کند، می تواند انجمنی به نام فروید را هم تصویب نماید. با مداومت ورزیدن بر این خواسته هیأت مدیره انجمن توانست هدف اصلی را محقق نماید؛ بدین ترتیب پس از تصویب تغییر نام در هیأت نظارت وزارت کشور،  در امرداد ۱۳۸۷ «انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی» به «انجمن فرویدی» تغییر نام داد و با شماره ۲۳۲۲۲ به ثبت رسید و از آن زمان تاکنون جلسات مجمع عمومی، هیئت مدیره و جلسات اعضا بطور مرتب برگزار می شود.

• هیأت تحریریه انجمن فرویدی

به منظور حفاظت از اموال معنوی انجمن فرویدی و کوتاه نمودن دست سارقین علمی، هیأت تحریریه انجمن فرویدی از خرداد ۱۳۸۹ تشکیل گردید. این هیأت متون ترجمه شده روانکاوی، درسنامه ها و مطالب کلاس های عرصه فرویدی – مکتب لکان را برای تدریس در کلاس ها، سخنرانی ها و چاپ و انتشار در وبسایت رسمی انجمن آماده می‌کند.

این کلاس‌ها از سال ۱۳۸۵ تاکنون زیر نظر دکتر میترا کدیور توسط شاگردان ایشان برگزار می‌شود. در این کلاس‌ها مقاله‌های فروید که در گروه عرصه فرویدی- مکتب لکان ترجمه و ویرایش شده، درسنامه‌های دکتر کدیور، دیکشنری لکانی، کتاب مکتب لکان: روانکاوی در قرن بیست و یکم، مقالات ارائه شده در پنجشنبه‌های فرویدی و مطالب ترجمه شده در هیأت تحریریه انجمن فرویدی تدریس می‌شود.

در کلاس‌های آشنایی با فروید و لکان مانند گروه عرصه فرویدی- مکتب لکان، «فروید از زبان خود فروید» خوانده می‌شود. هدف در وهله اول خوانش درست متون فرویدی – لکانی است. کلاس‌ها ابتدا، در تمام روزهای هفته و در نقاط مختلف شهر تهران تشکیل می‌گردید اما بعد از آغاز به کار مرکز روانکاوی آفریقا، این کلاسها با عنوان «یکشنبه‌های آفریقا» در محل دفتر انجمن برگزار می شود.

• سه شنبه های رازی

در سال ۱۳۸۵ کلاسی مشابه با اهداف حاکم بر کلاس های گروه عرصه فرویدی ـ مکتب لکان در بیمارستان رازی؛ که اولین مرکز روانپزشکی در ایران و بزرگترین بیمارستان روانپزشکی خاورمیانه با حدود ۱۰۰ سال قدمت است، توسط یکی از شاگردان دکتر کدیور به مدت کمتر از یک سال برگزار شد.

چند سال پس از آن یعنی از مهر ماه ۱۳۹۲ تا مهرماه ۱۳۹۳ مجدداً این کلاسها با عنوان «سه شنبه های رازی» توسط دو تن از شاگردان دکتر کدیور در بیمارستان رازی برگزار می گردید.

این جلسات مورد استقبال گروه پرستاران، روانشناسان، کاردرمانگران، مددکاران، دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و همچنین علاقه مندان از خارج بیمارستان رازی قرار گرفت. این کلاسها نه تنها در سامانه آموزش مداوم جامعه پزشکی ایران ثبت شد بلکه در نشریه الکترونیکی بین المللی لکان کوتیدین نیز انعکاس داشته است.

• مرکز روانکاوی آفریقا

مرکز روانکاوی آفریقا، «یکی از ارکان انجمن فرویدی» واقع در تهران و در محل دفتر کار دکتر کدیور و دفتر انجمن فرویدی از تاریخ ۱۳۹۲/۱۰/۱۵ زیر نظر دکتر کدیور و با آنالیزان- پراتیسین هایی که اجازه یافتند کار روانکاوی مقدماتی را فقط در این مرکز انجام دهند، فعالیت خود را آغاز کرد.

یکی از اهداف اساسنامه ای انجمن فرویدی، تربیت روانکاو بر اساس استانداردهای بین المللی است. در این راستا جلسات کنترل به طور مرتب برای این آنالیزان- پراتیسین ها تشکیل می شود. «جلسات کنترل، جلساتی است که در آن یک آنالیست ساخته می شود.»

مرکز روانکاوی آفریقا در نشریه الکترونیکی بین‌المللی روانکاوی لکان کوتیدین، به سردبیری ژک الن میلر انعکاس داشته است.

وبسایت انجمن فرویدی در راستای تحقق اهداف اساسنامه ای انجمن فرویدی در تاریخ ۱۳۹۳/۳/۹ راه اندازی شد. این وبسایت شامل بخش های مقالات ترجمه شده فروید، تئوری روانکاوی، آموزش روانکاوی، متون برگرفته از رسانه های انجمن جهانی روانکاوی، درسنامه های دکتر کدیور، برنامه کنگره ها و فعالیت های بین المللی روانکاوی و… است. همچنین بخش انگلیسی این سایت، از تاریخ ۲۱ بهمن ۱۳۹۴ ایجاد شد. البته تا پیش از این تاریخ نیز برخی از مطالب به دو زبان انگلیسی و فرانسه منتشر شده بود.

سایت انجمن فرویدی به سرعت مورد توجه مخاطبین قرار گرفت به نحوی که در حال حاضر هر روز نزدیک به هزار بازدید کننده داشته و تاکنون بیش از  ۲۵۰.۰۰۰ بازدید کننده و ۲.۱۰۰.۰۰۰ بازدید داشته است!

آری! این همه حاصل سالها تلاش دکتر کدیور و انجمن فرویدی است. بی سبب نیست که ژاک الن میلر تنها شارح آثار لکان می گوید: «میترا کدیور اعتباری برای ایران است»[۲۰] و «انجمن فرویدی را بعنوان اکول ایرانی روانکاوی»[۲۱] به رسمیت می شناسد و  در مورد آن می گوید: «انجمن فرویدی افتخاری برای ایران است»[۲۲].

در نوامبر ۲۰۰۹ نیز ژک الن میلر در پاریس در سخنرانی افتتاحیه دانشگاه مردمی ژک لکان (Universite  populaire Jacques Lacan (UPJL  از تلاش‌های ۱۶ ساله دکتر کدیور برای ارتقا جایگاه روانکاوی در ایران و استفاده از تجربه دکتر کدیور برای دانشگاه مردمی ژک لکان تجلیل می کند و سخنرانی دکتر میترا کدیور در سی و هشتمین کنگره اکول لکان (اکول فرویدی پاریس) کف زدن ایستاده بیش از ۲۵۰۰ شرکت کننده را در پی دارد. پس از آن در ژوئیه ۲۰۱۳ در کنگره بین المللی فدراسیون اروپایی روانکاوی (PIPOL 6) در بروکسل به منظور بزرگداشت دکتر میترا کدیور یک بخش از کنگره به نام «میترا» نامگذاری می شود.

ایران امروز ایرانی دیگر است، چرا که شاهد تحولی عظیم است: انجمن فرویدی، مرکز روانکاوی آفریقا، پنج‌شنبه‌های فرویدی، جلسات آشنایی با فروید و لکان و سایت انجمن فرویدی. تحولی شگرف که با حضور تنها روانکاو فرویدی- لکانی عضو انجمن جهانی در خاور میانه، میسر شده و پایه‌­های فرهنگی «ایران عزیز ما» را از پیش مستحکم‌تر نموده است. اکنون در ایران، آنقدر تقاضا برای روانکاوی وجود دارد که کوتاه کردن دست یغماگران از گنجینه فرویدی و دستاوردهای دکتر میترا کدیور و مراقبت از مزرعه فرویدی بی‌شک فصل دیگری از روانکاوی در ایران را رقم خواهد زد.

[۱] – نقل به مضمون از هگل، مقاله « L’Inconscient Héréditaire» دکتر میترا کدیور

[۲] – اشاره به گفته زیگموند فروید «… هنوز مانده که آرامش این دنیا را باز هم به روش دیگری که به زودی خواهید شنید به هم بزنیم.» از مقاله «تثبیت در تروماها ـ ناخودآگاه»، زیگموند فروید، سخنرانی هجدهم از سخنرانی‌های آشنایی با روانکاوی، سال ۱۷-۱۹۱۶

[۳]کتاب مکتب لکان، روانکاوی در قرن بیست و یکم، دکتر میترا کدیور، انتشارات اطلاعات، ۱۳۸۱، صفحه ۲۱

[۴] – همان منبع، همان صفحه

[۵] – همان منبع، صفحه ۷۵

[۶] – همان منبع، همان صفحه

[۷] – این انجمن دارای مقام «مشاور ویژه»Special consultant  در سازمان ملل متحد است و اکول فرویدی فرانسه  (ECF)نیز بعنوان عالی‌ترین مرجع روانکاوی لکانی در جهان توسط شخص ژک لکان بنیان‌گذاری شده است.

[۸] – سخنرانی دکتر میترا کدیور در اولین جلسه پنجشنبه‌های فرویدی، مهر ماه ۱۳۸۴

[۹] – نقل به مضمون از سخنان دکتر میترا کدیور

[۱۰]–  سخنرانی دکتر کدیور در کلاس‌های عرصه فرویدی ـ مکتب لکان، ۱۳۸۴/۴/۲۵

[۱۱] – همان منبع