چهارشنبه ۹ آذر ۱۴۰۱

دسته ها:سور مقصور کاسبان روان

قسمت دوم

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳

دیدگاه خانم م. ح. در مورد «کنگره خواری»
روز اول کنگره روانکاوی! از صبح تا ساعت ۲۲ افتتاحیه بود و یکی دو جلسه سخنرانی که در انتها حتی اجازه ندادند یکی از اعضای انجمن فرویدی جملاتی که از فروید می خواند را تمام کند! بطور اتفاق، سر میز ناهار، کنار خانمی نشسته بودم که با آقای روبرویی خود مشغول گفتگو بود؛ ظاهرا از قبل همشهری بودند و آشنا، آقا نظر خانم را در مورد جلسه صبح پرسید. خانم پاسخ داد:” منکه همش خواب بودم فقط یه دفه با صدای این فرویدیها از خواب پریدم”! با شنیدن این جمله به خانم نگاه کردم و با لبخندی گفتم:” چه جالب! امیدوارم واقعا صدای فرویدیها بتونه بقیه رو هم از خواب بپرونه”! با تعجب نگاهم کرد و خود را به کناری کشید! انگار از “طاعون”(۱) می گفتم!

۱- اشاره به جمله ای از فروید

سپاس از پاسخ خانم م. ح.

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳

دیدگاه خانم م. م. در مورد «کنگره خواری»
آقای صنعتی! در تاریخچه تان گرایش جلال آل احمد و همسرش سیمین دانشور به روانکاوی در سال ۴۲ را از قلم نینداخته اید اما انجمن فرویدی، پنج شنبه های فرویدی و سی دی هایش، جلسات آشنایی با فروید و لکان و کلاس های عرصه فرویدی مکتب لکانِ بیخ گوش تان را فراموش کرده اید؟ فقط اشاره ای ناکامل به کتاب خانوم دکتر کدیور؟؟؟ (نقل به مضمون): «البته میترا کدیور هم در سال ۸۱ کتاب مکتب لکان را نوشته اند» قید «البته» اول جمله تان چه معنایی داشت؟ خطاب تان به چه کسی ست که وجود این کلمه (البته) ضروری می شود؟ این خط را کی به متن سخنرانی تان اضافه کرده اید؟

سپاس از پاسخ خانم م. م.

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳

دیدگاه خانم م. ح. در مورد «کنگره خواری»
امروزه و در اولین روز کنگره معنای جدیدی از این جملات فروید را “دیدم” :
” از شهرتم در ایالات متحده می‌ترسم. علاقه‌ی آمریکایی به روانکاوی آن قدرها ژرف نیست. شهرت یابی وسیع تبدیل به مقبولیت سرسری، بی تحقیق جدی می‌گردد. مردم تنها عباراتی را که در تئاتر و یا در مطبوعات می‌آموزند، تکرار می‌نمایند. آنها تصور می‌کنند روانکاوی را درک می‌نمایند، چرا که می‌توانند جملاتش را طوطی وار تکرار کنند! …. آمریکا نخستین کشوری بود که مرا رسماً پذیرفت. دانشگاه کلارک در زمانی که هنوز در تبعید افکار عمومی در اروپا قرار داشتم مدرکی افتخاری به من اعطا کرد. با این حال، آمریکا خدمات اصیل اندکی به مطالعه‌ی روانکاوی انجام داده است. آمریکایی‌ها تعمیم دهندگان باهوشی هستند، اما به ندرت متفکرانی خلاقند.”
فروید بایستی حقیقت را به هر قیمتی بگوید! او نمی‌تواند خود را مجبور سازد تملق آمریکا را بگوید. جایی که بیشترین تحسین کنندگانش را دارد”. گفتگویی با زیگموند فروید، ترجمه واسع علوی، انتشار توسط آکادمی دانشجویی روانکاوی، سایت انجمن فرویدی.

سپاس از پاسخ خانم م. ح.

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳

دیدگاه خانم م. ن. در مورد «کنگره خواری»
امروز اولین روز کنگره “روانکاوی” بود! راست قامتی روانکاوان را دیدیم!! آنجا همه چیز بود؛ از نگرانی و اضطراب شدید و مشهود رئیس کنگره در بدو سخنرانی، شنیدن از تمایل به روانکاوی هدایت و جلال آل احمد و سیمین دانشور، یادآوری آدرس منزل دکتر صناعی در لندن، …. طرحواره و طرحواره درمانی، شناخت درمانی، حرکت عمودی و افقی و گرد هیجان در ناخودآگاه!، قایم باشک بازی نمادین! درمانگر و مراجع با یاد پدر!، ترسیدن درمانگر از شوهر مری (خانم M) و تجویز لیتیوم برای مری به درخواست همسرش!، زوج درمانی مری و همسرش، نفهمیدن علائم پوستی مری بیچاره، معنا دادن به سمپتوم، معجزه درمانی و…. همه چیز بود جز روانکاوی! حیف که فرصت نشد، میخواستم مطالعه شبه سمپتومهایی برای روانکاوی از کتاب مکتب لکان را به خانم دکتر ساگارت پیشنهاد کنم!

سپاس از پاسخ خانم م. ن.

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳

دیدگاه خانم راحله ع. در مورد «کنگره خواری»
امروز، روز اول کنگره جعلی جناب صنعتی و یاران بود. در این جلسه در زمان پرسش و پاسخ وقتی اعضای انجمن فرویدی صحبت می کردند یا جمعیت می خندیدند و یا دست می زدند و یا هو می کردند. این رفتارهای عجیب و غریب این «کنگره خواران» مرا یاد این قسمت از مقاله فروید، «توضیحات، کاربردها و راهکارها» در سال ۱۹۳۲ انداخت: «اما این یک حقیقت است که مخالفان روانکاوی در آن زمان از هیچ تخطی در منطق، از هیچ تخطی از ظرافت و ادب نبود که خودشان را محروم کرده باشند. این وضعیت آنچه را که واقعاً در قرون وسطا اتفاق می‌افتاد به خاطر می‌آورد، زمانی که جادوگر، و حتی فقط یک مخالف سیاسی، در یوغ گذاشته می ‌شد و توسط مردم مورد بدرفتاری قرار می ‌گرفت. شاید به طور واضح تشخیص ندهید که در جامعه ما افرادی با ویژگی‌های اوباش تا چه حد زیادند و مردم مسؤول چه رفتارهای اوباشی هستند وقتی که خود را قسمتی از یک جمع رها از مسؤولیت شخصی می‌ دانند.»

شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۳

سپاس از پاسخ خانم راحله ع.

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۳، ساعت: ۱۰:۵۹