به دنبال چاپ مصاحبه با محمد صنعتی در روزنامه شرق به تاریخ ۹۴/۱/۲۳، برآن شدیم تا موارد مشابه با مورد فوق را به این روزنامه گوشزد کنیم و لذا لینک مطلب «ایسنا + روانکاوی/ روزنامه اعتماد + روانکاوی» را برایشان ایمیل کردم. پاسخ آن روزنامه این بود که لطفا در مورد این لینک توضیح دهید. متن زیر توضیح اینجانب برای روزنامه شرق است که به تاریخ ۹۴/۱/۲۵ برای آن روزنامه ارسال کرده ام.
با سلام و احترام
در پاسخ به سئوال تان، نمیدانم شما را با چه عنوانی خطاب کنم ولی به هرحال برای روزنامه شرق این لینک را ایمیل کردم و بنابراین شما بایستی یکی از مسئولین روزنامه نامبرده باشید. من نیز دکتر منصوره اردشیرزاده عضو انجمن فرویدی هستم. برای آشنایی بیشتر با انجمن ما می توانید به سایت آن مراجعه کنید: http://www.freudianassociation.org
انجمن فرویدی با ریاست دکتر میترا کدیور از سال ۱۳۸۵ با مجوز رسمی از وزارت کشورفعالیت خود را آغاز کرد. [۱] دکتر کدیور عضو انجمن جهانی روانکاوی ( WAP) است و تنها روانکاو این کشور است.[۲] جاری شدن و بسط گفتار روانکاوی در کشورمان تنها به دست ایشان میسرمی گردد به همان دلیل که ایشان تنها روانکاو ایران است. البته دکتر کدیور این کار را از بیست سال پیش در این خطه فارسی زبان آغاز کرده است. در ماده ۹ اساسنامه انجمن فرویدی، که تمام فعالیتهای انجمن در چارچوب همین اهداف مشخص شده، ذیل این ماده در بخش« الف: کلیات» با عنوان هدف کلی آمده است: «شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی، درخور و شایسته آن در ایران» تا روانکاوی به معنای واقعی آن در ایران شناسانده شود. برای اطلاق نام روانکاو به یک شخص ضوابطی در سطح بین المللی وجود دارد که عضویت آن فرد را در یکی از دو سازمان جهانی روانکاوی WAP و IPA میسر میکند. روانکاو کسی است که به پایان روانکاوی فردی خود رسیده باشد آنهم توسط کسی روانکاوی شده باشد که خودش عضو یکی از ارگانیزاسیون های بین المللی روانکاوی (AMP یا IPA) باشد. آموزش روانکاوی هم طریق خاص خود را دارد و راهی طولانی است که جهد و تلاش زیادی را می طلبد. لازم به ذکر است که IPA عضوی در ایران ندارد.
خواندن مصاحبه خبرنگار شما (خانم عسل عباسیان) با محمد صنعتی در شماره ۲۲۷۳ روزنامه به تاریخ ۲۳/۱/۹۴ در صفحه ۱۲، باعث شد تا با ارسال این لینک، حوادث مشابه را که در گذشته رخ داده، به شما گوشزد کنم و برای وضوح بیشتر مطالبی را به استحضار می رسانم. هرچند برای من عجیب است که از سال گذشته تا کنون ایمیل های کمپین اطلاع رسانی «فروید در ایران» که از طرف انجمن ما برای تمامی جراید رسمی کشور (روزنامه و مجله) به طور مرتب ارسال می شود، به دست شما نرسیده باشد! بدیهی است که با مطالعه آن ایمیل ها، شاید امروز دیگر نیازی به پرسش نداشتید.
از ابتدا شروع کنیم:
۱. در تاریخ ۹۲/۷/۱۵ آقای دکتر سامان توکلی، در روزنامه اعتماد در مورد چگونگی ورود فروید به ایران مطالبی اظهار کرده بودند. عنوان مقاله این بود: «فروید، فلسفه و روانکاوی در ایران در گفت و گو با دکتر سامان توکلی: آغاز روانکاوی در ایران با نگاه گزینشی و سیاسی»که انجمن فرویدی را ملزم به پاسخ گویی کرد. لذا نائب رییس انجمن فرویدی با مقامات مسئول روزنامه اعتماد تماس های متعددی داشتند تا پاسخ انجمن به این اظهارات نیز در روزنامه مذکور منعکس گردد که البته روزنامه اعتماد از این مسئولیت شانه خالی کرد! شرح مفصل ماوقع در سایت انجمن ما موجود است. [۳]
بعد از اتمام حجت با روزنامه اعتماد و عدم همکاری این روزنامه برای چاپ جوابیه انجمن فرویدی به این اظهارات، سرقت ادبی سامان توکلی که به صورت مستند و با مصداق های آن در سایت انجمن چاپ شد و برای تمامی جراید کشور ایمیل گردید. [۴]
۲. در تاریخ ۹۳/۶/۳۱ یکی از خوانندگان سایت سئوالی را مطرح کرد با این عنوان: آیا شما می دانید دانشکده روانپزشکان دانشگاه انگلستان کجاست؟ [۵] و این یک سرآغاز جستجو بود برای ردیابی مدرک روانپزشکی دکتر محمد صنعتی توسط خوانندگان سایت انجمن فرویدی. نتایجی که حاصل شد که ماحصل ماه ها تلاش و جستجوی خوانندگان سایت بود و به صورت تمام و کمال در سایت ما منتشر شده است، این بود که چنین دانشکده ای وجود خارجی ندارد و سپس این سئوال بارها از محمد صنعتی پرسیده شد اما هیچ پاسخ قانع کننده ای تا این لحظه از ایشان شنیده نشده است. جالب اینجاست که همین فرد به قول خبرنگار خودتان رییس دپارتمان رواندرمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران است!! جای تعجب است که از اینهمه اطلاع رسانی انجمن ما در اینمورد بی اطلاع باشید! همین فرد که مدرک روانپزشکی هم ندارد، ادعای روانکاوی هم دارد! در صورتی که هنوز مدرکی دال بر روانپزشک بودن خود نیز ارائه نداده است! رییس دپارتمان رواندرمانی یکی از بزرگترین و قدیمی ترین دانشگاه های ایران باشی اما مدرک روانپزشکی نداشته باشی!! روانکاوی از هرنوع رواندرمانی و روانپزشکی متفاوت است، حال چگونه و بر چه اساسی لقب روانکاو را هم به ایشان داده اید هم خود جای تعجب و پرسش دارد!!
۳. در دی ماه ۹۳ خبرگزاری ایسنا در سایت خود با فردی به نام سهیل رضایی مصاحبه ای کرده و او را روانکاو!! و پژوهشگر روانکاوی!! معرفی کرده بود. با جستجوهای خوانندگان سایت ما باز هم هیچ مدرک و یا شاهدی دال بر روانکاو بودن ایشان به دست نیامد.[۶]
خوب ما به ایسنا اعتراض کردیم، ایمیل زدیم اما هیچ پاسخی دریافت نکردیم!
شما اگر به سایت ما سری بزنید متوجه خواهید شد که مطالب فراوانی در خصوص موارد نام برده شده در سایت موجود است و می توانید مطالعه بفرمایید تا با گوشه ای از مقاومت جامعه، و متاسفانه جامعه مطبوعاتی کشور در برابر روانکاوی مواجهه شوید! حقیقتی تلخ که انگار تلخی آن پایانی ندارد!
کسی که روانکاو نیست، روانکاو خطاب می شود، کسی که در حد و اندازه ای نیست که در مورد موضوعی خاص و تخصصی مثل روانکاوی اظهار نظر کند به خودش اجازه می دهد در مورد روانکاوی و فروید در ایران اظهار نظر کند آنهم با تحریف یا حذف واقعیات، کسی که خبرنگار است بدون تحقیق و تفحص فردی را روانکاو معرفی می کند!!
روانکاوی مرتبه ای نیست که توسط مطبوعات به کسی اعطا شود! مدارج تحصیلی باید شفاف و درست باشد. دادن القاب و عناوین به افراد باید تابع ضوابط باشد و نه تعارفات!! علاقه شخصی یکی از اصحاب رسانه یه یک فرد و یا جریانی خاص که نباید باعث اعتباربخشی به آن فرد یا جریان گردد! چنین رخدادهایی باعث مخدوش شدن اذهان عمومی می گردد که مسئولیت آن متوجه شما اصحاب رسانه هاست که مسئولیت روشنگری و شفاف سازی را بعهده دارید. شما با این کار در جبهه ای قرار می گیرید که باعث افزایش مقاومت جامعه در مقابل روانکاوی می شود زیرا تمام اعمال و رفتار این فرد به روانکاوی نسبت داده خواهد شد و زیان ها و آسیب های سنگینی به ورود این مفهوم به اپیستمه ایرانی خواهد زد. تازه این یکی از خطرات اعمال نابخردانه رسانه ای است! حذف یا پوشاندن روانکاوی واقعی و حتی تا حد حذف فیزیکی «روانکاو واقعی» که به ورطه جنایت می رسد، هم از تبعات بعدی آن است. بدون تردید شما نمی خواهید که آلوده به چنین جریان هایی شوید!! از موضوع «کردانیسم» هم حتما مطلع هستید!
پس از روزنامه وزین و معتبر شما انتظار می رود قبل از هرمصاحبه، پژوهشی درست و منطقی انجام دهد تا از صحت ادعاهای مصاحبه شونده مطلع گردد.
این توضیحی مختصر برای علت فرستادن لینک مربوطه به روزنامه شما بود. و در پایان جمله فروید را به شما گوشزد می نمایم: «و ورای تمام اینها هنوز مانده که آرامش این دنیا را باز هم با روش دیگری که به زودی خواهید شنید به هم بزنیم» (جمله پایانی فروید در سخنرانی ۱۸ از سخنرانی های آشنایی با روانکاوی «تثبیت در تروماها ـ ناخودآگاه» (۱۹۱۶)
منصوره اردشیرزاده
عضو انجمن فرویدی
[۱] بخش «شناسنامه» سایت انجمن فرویدی
[۲] بخش «دکتر میترا کدیور» سایت انجمن فرویدی
[۳]
[۵]
[۶]
پیوند کوتاه به این مطلب: