پنج شنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۸

دسته ها:باز نشر

«نزاکت» و حرمت، دو مقوله متضاد

چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۳

دیدگاه آقای کامران در مورد «کنگره خواری»

من همیشه دکتر کدیور و فعالیت هایش را دوست داشتم و تلاشش در جهت معرفی روانکاوی را. اما انجمن فرویدی بسیار در قبال روانکاوی غیر مسوولانه عمل کرد. با وجهه ای که از خود در کنگره معرفی کرد به روانکاوی و دکتر کدیور آسیب زد. در هیاهویی که ایجاد کردید صدایتان شنیده نشد. شما مسوولید. در مقابل روانکاوی مسوولید. خود فروید رفت و مقاله روانکاوی وحشی رانوشت. خود لکان هم وقتی اخراج شد رفت و برا خودش انجمن تعریف کرد. خود کدیور هم کارهایی که شما کردید را نکرد. من هفت ساله که تحت تحلیل هستم توسط یکی از روانکاوها در ایران تحلیل میشم. یکی از روانکاوهایی که بنا به انتخاب شخصی تصمیم گرفته عضو هیچ انجمنی نباشه. لطفا مقالتی که در انتقاد به elitism و exclusion در مورد سازمان های روانکاوی هست رو بخونید. سازمان هاییی مثل ای پی ا و دبلیو ا پ و شاید انتقادهایی که انجمن فرویدی هم وارد باشه. من هم به شخصه با اینکه بسیاری افراد خود را روانکاو میخوانند بی هیچ اصولی مخالفم. اما شما با رفتار نامناسبتان در کنگره این افراد را گستاخ تر می کنید. من با نظر ئکتر صنعتی موافقم که شما خود زنی کردید. با روانکاو بودن دکتر صنعتی موافق نیستم. اما هیچ چیز بدتر از یک ذفاع بد نیست. تا به حال فکر کرده اید که خود دکتر کدیور چرا نیامد و آن رفتارها را نشان نداد. هرچه باشد به زعم شما ملک طلق اوست نه ملک طلق شما.

چهارشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۳

پاسخ انجمن فرویدی به آقای کامران

دوست عزیز آقای کامران از اینکه زحمت کشیده و کامنت گذاشته اید از شما تشکر می کنیم. پاسخ انجمن فرویدی این است که اخلاق در گفتار روانکاوی فرسنگ ها با «اخلاق» در گفتار اربابی فاصله دارد و حتی در نقطه مقابل آن است. کافی است نگاهی به رفتارهایی که لکان و پیروانش با دروغگویان و شیادان و ریاکاران و فرومایگان و بی مایگان داشته اند بیندازید تا پاسخ خود را بیابید.

گفتار روانکاوی یک رابطه اجتماعی جدید را به وجود می آورد که در چارچوب آن همه مناسبات و همه رفتارها تغییر می کند. به عنوان مثال در چارچوب گفتار روانکاوی یک آنالیست نمی تواند با آنالیزان خود ازدواج کند و این فقط یک منع اخلاقی است و نه یک منع قانونی. به همین ترتیب رابطه هر آنالیزان و هر آنالیستی با خود مقوله روانکاوی آن چنان منحصر به فرد است که هیچ نوع مشابهی برای آن در چارچوب گفتار اربابی و فرزند خلفش یعنی گفتار دانشگاهی وجود ندارد. نزاکت در بسیاری از موارد یعنی اینکه من دروغگویی و شیادی تو را به رویت نمی آورم چون از تو می خواهم که تو هم همین کار را در مورد من بکنی. در گفتار روانکاوی جایی برای این گونه نزاکت ها وجود ندارد و در عوض آن چیزی به نام حرمت وجود دارد. و حرمت دقیقاً آن چیزی است که شیادان آن کنگره از آن بویی نبرده اند. با این تفاصیل متوجه می شوید که مقوله حرمت در حوزه اخلاق جای می گیرد و مقوله «نزاکت» در حوزه قانون و عرف و بر هیچ کس پوشیده نیست که حوزه اخلاق بسیار وسیع تر و عمیق تر از عرف و قانون است. و آن جایی که صحبت از حفظ حرمتی باشد دکتر کدیور اولین نفری است که فرمان زیر پا گذاشتن نزاکت ریاکارانه را می دهد.

نویسنده کتاب «لکان، استاد ذن؟» به طور مفصلی همین تفاوت رفتار لکان را با به اصطلاح روانکاوان امریکایی شرح داده است.

تاریخ انتشار: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۸، ساعت: ۰۹:۵۴