شنبه ۲ شهریور ۱۳۹۸

دسته ها:باز نشر

گزارشی از اولین روز «کنگره خواری»

نویسنده: سوده رخشا

گزارش برنامه روز اول

نخستین کنگره روانکاوی و روان درمانی پویای ایران

شنبه ۱۹ مهر ۹۳

gcr-1

gcr-2

جلسه اول:

آقای دکتر امینی:

جلسه را با اعلام تغییر برنامه شروع کرد، و اینکه آقایان دکتر جغتایی و جلیلی حضور ندارند. به فارسی خیر مقدمی گفت و همان را به انگلیسی نیز تکرار کرد.

آقای دکتر صادقی:

سلامی کرده و سخنرانی خود را به زبان انگلیسی ادامه داد. سخنرانی آقای دکتر صادقی بیشتر شامل ارائه تاریخچه دانشگاه از سال ۱۹۳۴ بود.

آقای دکتر رضازاده:

حرف های ایشان (که از رو خوانده می شد) متفاوت با دو سخنران قبلی و تحریف شده بود:

• – برگزاری اولین کنگره ۱۱۴ سال بعد از کتاب تعبیر رویا
  • – دکتر همایون پور با نوشتن کتاب «روانکاوی در ایران» در روانکاوی ایران نقش داشته است.
  • – بهزیستی اولین مرکزی است که روانکاوی را به رسمیت شناخت.
  • – انیستیتوی روانپزشکی اولین جایی بود که مدرک برای فعالیتهای روانکاوی گرفت.
  • – امیدواریم در این کنگره به مهمانان خارجی خوش بگذرد و ناخودآکاه آنها در این سرزمین به جنبش دربیاید.

ایشان سپس همین حرف ها را به انگلیسی خواندند که فقط بعضی از کلمات آن عبارتند از:

appresiation

first o all

move their unconscious.

آقای دکتر خدایی:

شروع صحبت ایشان بسیار متفاوت بود. شاید هم از دید من که می دانستم پیش از کنگره با خانم مشهدی تماس داشته، اینطور بوده است.

ایشان اینطور شروع کرد که من اشتباهی اینجا هستم. آقای جغتایی نتوانستند بیانید و قرعه فال به نام من بیچاره زدند (خنده ایشان و حاضرین). در ادامه از افتخار شاگردی آقای صنعتی (۱۳۶۵) در دانشگاه روزبه گفت و در نهایت اینکه درمان روانکاوی حوزه وسیعی است و امیدوار بود که بتوانیم روی آن کار کنیم. با این شعر حرف های خود را پایان داد: درست در دست هم دهیم به مهر/ میهن خویش را کنیم آباد. و اعلام کرد با توجه به اینکه یکهویی برای سخنرانی آمده، مطلب را به انگلیسی آماده نکرده است.

آقای دکتر همتی:

از ابتدا گفت که سخنرانی خود را فقط به زبان شیرین فارسی بیان خواهد کرد. نکات زیر اهم مواردی بود که ایشان مطرح کردند:

• به سه اتفاق اشاره کرد:
    • – به تازگی سیاست های کلی سلامت توسط رهبر انقلاب ابلاغ شده
    • – دولت تدبیر و امید این موضوع را اولویت اول خود اعلام نموده
    • – این طرح سلامت در حال اجرایی شدن است
  • کاهش پرداخت ها از جیب مردم
  • سازمان تامین اجتماعی دومین تولیدکننده درمان و بزرگترین خریدار درمان در کل کشور است.
  • کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت آماده شده است. در آن خدمات درمانی تعرفه گذاری برای ۲۰۰ خدمت مشاوره و روانشناسی مشخص شده است. برای روانکاوی هم ضریب تعرفه تعیین شده و سازمان های بیمه گر این خدمات را ارائه خواهند داد.

آقای دکتر روشنایی مقدم:

ایشان از بعضی نظرات با سخنرانان قبلی متفاوت بود: موضوعاتی که خطابش به نظر انجمن فرویدی بود، روان تر صحبت کردن در انگلیسی و گوشواره هایی که به گوش داشت.

• – او هم تاکید بر اولین بودن این گردهمایی داشت.
  • – این گردهمایی هویت جامعه روانکاوی را تحکیم بخشد
  • – این که ما با مراجعانمان از ظرفیت تحمل صحبت می کنیم ولی نوبت به خودمان که می رسد ممکن است حتی بی ادب شویم. و در مورد دیگری گفت (در مقایسه با آنچه به مراجعان می گوییم) خودمان تمایل به واپس روی و جداسازی داریم.
  • – روانشناسان تحلیلی و روانپزشکان حس تعلق به یک مجموعه را دارند که این برای غیر تحلیلی ها غریبه است.
  • – بعضی ها سخن از تنها روانکاو در ایران می گویند که این به پیچیدگی روند درمان کمک می کند (در ترجمه به انگلیسی با تغییر لحن گفت: I’m the only analyst in Iran)

آقای دکتر جلالی ندوشن:

• – به انگلیسی و با شعری از گوته (دیوان شرقی غربی) شروع کرد و گفت به احترام مهمانان به انگلیسی شروع می کند.
  • – این هفته را هفته روانکاوی در ایران خواند:
    • سه روز اول نخستین کنگره
    • دو روز نیز کنگره جغرافیای روانکاوی: ملاقات فرهنگ ها. توضیح داد که گهر همایون پور بدون هیچ بودجه ای به جز desire و interest کنگره جغرافیای روانکاوی را برگزار می کند.
  • – با شعری از حافظ به پایان برد: وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم/ که در طریقت ما کافریست رنجیدن

آقای صنعتی:

نکاتی که در این بخش جلب توجه می کرد:

• – ویدیو پروجکشن از اینجا فعال شد و یک فایل power point را نمایش می داد. نور روی سخنران (آقای صنعتی) تنظیم شد.
  • – عنوان روی صفحه:

به نام آن که جان را فکرت آموخت

روانکاوی در ایران:

زمینه های تغییر یابنده اجتماعی- فرهنگی

• – موضوع سخنرانی به کلی عوض شد.
  • – ایشان با صدایی لرزان اینطور شروع کرد «صدایم ناراحتی دارد و نمی توانم تا آخر ادامه بدهم.»
  • – او به زبان انگلیسی از روی متنی می خواند و هم زمان فایل فارسی آن نمایش داده می شد.
  • – او گفت که سی سال است که منتظر این روز بودم که بتوانیم کنگره روانکاوی در کشور خودمان برگزار کنیم.
  • – اولین رویارویی ایران با روانکاوی را در سالهای بعد از جنگ جهانی اول به شمار آورد
  • – ۶۰ سال از آمدن روانکاوی به ایران می گذرد و ایران از این بابت از آمریکای لاتین و کشورهای مسلمان و ترکیه جلوتر است.
  •  – به سوءتفاهم های اخلاقی اشاره کرد و اینکه جامعه نوپای روانکاوی از اعضای خود چه انتظاری دارد
  • – از سابقه مذهبی، ادبی و عرفانی ایران زمین گفت و اینکه می توان درک کرد که چرا در این جامعه ایرانی درک ناخودآگاه راحت تر است.
  • – این سوال مطرح می شود که چرا ۳ دهه قبل از انقلاب به روانکاوی توجه نشد ولی بعد از انقلاب توجه شد؟
  • – در غرب توجه محدود به sex بوده و نه sexuality (این ظاهرا از چیزهایی است که در فرهنگ شرق توجه درست به آن شده است.)
  • – در سال ۱۹۵۵ آقای محمود صناعی اولین روانکاو تحصیل کرده در انگلیس انیستیتو روانشناسی را تاسیس نمود. او کتاب روش تعبیر خواب فروید را ترجمه کرد.
  • – او اصطلاح عقده رستم را برای پسر کشی در کتاب فردوسی استاد تراژدی (۱۳۴۵) مطرح کرد. اینکه در غرب پدرکشی هست ولی در شرق پسر کشی
  • – این سوال مطرح می شود که چرا با امکاناتی که دکتر صناعی داشته روانکاوی را در ایران بیشتر گسترش نداده.
  • – همزمان با صناعی در سال ۱۳۳۰ ناصرالدین صاحب الزمانی فعالیت می کند. او کتاب خط سوم نوشته است.
  • – هانری کربن عرفان و تصوف را از خانقاه به جامعه آکادمیک آورد
  • – جلال آل احمد و سیمین دانشور به روانکاوی گرایش داشتند.
  • – از رواندرمانی تحلیلی یا روانکاوی بعد از انقلاب خبری نیست.
  • – آقای صنعتی که در خارج از ایران از طریق رادیو سخنرانی های شریعتی را علیه روانکاوی می شنیده تردید می کرده که به ایران بیاید.
  • – در سال ۱۳۶۴ به ایران آمد و ارائه سخنرانی زمینه های فرهنگی روانکاوی در شیراز داشته.
  • – بالاخره با تمام تردیدها در ایران ماندم. ماندم و از ۱۳۶۴ در این روایت تاریخ تحلیلی روانکاوی هم شرکت کننده بودم و هم مشاهده گر.
  • – از سال ۱۳۶۵ از طریق ادبیات و … به رفع سوءتفاهم ها و آموزش بپردازم
  • – دکتر مجد روانکاو بود
  • – مقاومت جامعه در برابر روانکاوی مانند مقاومت بیمار در وضعیت روانکاوی است.
  • – با آقای رفعتیان دیگر آن احساس تنهایی را نداشتم
  • – با آقایان رفعتیان و سهامی سه تایی سوپرویژن می دادیم.
  • – …بتوانیم آگاهی دهیم به توده های مردم و نیز به مدیران و مسؤولین و رفع سوءتفاهم ها و برداشتن موانع از سر راه روانکاوی
  • – در سال ۱۳۷۱ آموزش روانکاوی به دستیاران روانپزشکی
  • – تلاش های سامان توکلی در وزارت بهداشت
  • – روانکاوی یک فرقه نیست که خود را در فضایی بسته محصور کند یا در برج عاج نشیند…
  • – مسلم است که هر فردی در برابر هر پدیده تازه و ناآشنا مقاومت دارد
  • – چون اعتقاد ندارم مردم مسلمان روانکاوی را نمی پذیرند، همه چیز را به زبان فارسی نوشتم. چون برای این مردم می نویسم.
  • – در سال ۱۳۸۶ برگزاری گروه پژوهشی روانکاوی در فرهنگستان هنر
  • – دکتر کدیور در دهه ۷۰ به ایران بازگشت و مکتب لکان در قرن ۲۱ (این مطلب واضح بود که به باقی متن افزوده شده. نام کتاب غلط است. این را در بین اطلاعاتی در مورد مترجمان ارغنون و مترجمان در زمینه روانکاوی به طور کل آورده بود)
  • – دکتر همایون پور فعال است و همزمان با سوگل اخوان به ایران آمد
  • – کسانی که در آموزش روانکاوی فعال هستند: مهیدیه معین، طباطبایی ، سامان توکلی، بابک روشنایی، فرزین رضایی، افتخار، نهاله مشتاق، حسین مجتهدی، شیما شکیبا و …
  • – پس از ۱۰ سال تلاش موفق به گرفتن فلوشیپ رواندرمانی شده اند

انگار تاریخچه روانکاوی بعد از انقلاب اسلامی با آقای صنعتی شروع می شود

جلسه دوم:

پخش صحبت های آقای کرمایر به صورت ویدیویی

آقای بوچهُولز :

• – پس از ارائه case گفت: به عنوان یک روانکاو فرویدی به سختی می توانستم تعبیر ادیپی را ساپرس کنم.
  • – روانکاو پس از عکس العمل بیمار چیزهایی که گفته بود را فراموش می کرد چون او (بیمار) موضوع را عوض می کرد.

پرسش و پاسخ

سه نفر از اعضای انجمن سوالات خود را مطرح کردند (به این ترتیب که «من فلانی هستم، عضو انجمن فرویدی.» و طرح سوال) خانم فدایی، آقای پروا و خانم نوعی.

وقتی آقای پروا داشت سوالی از آقای صنعتی می پرسید، خانم مشتاق پس از گذشت اندک زمانی گفت که ایشان در جلسه حاضر نیست و نمی شود از ایشان سوال کنید، باید سوالات مربوط به همین سخنران را بپرسید. پس از پرسیدن اینکه چه وقت می توانیم از ایشان بپرسیم، یک نفر ایشان را دید و گفت آقای صنعتی در سالن هستند. و جو سالن دیگر حالت آرامش و سکون قبل را نداشت. وسط پرسش و پاسخ راس ساعت ۱۴:۰۰ اعلام کردند که زمان تمام شده و باید برای ناهار سالن را ترک کنیم.

عجیب این بود که حتی خارجی هایی که به نظر متوجه صحبت اعضا نشده بودند، مدام برگشته و ردیف اعضای انجمن را با خنده تماشا می کردند.

جلسه سوم:

خانم دکتر ساگارت بررسی خود از یک case را با جزییات مفصل توضیح داد و آقای دکتر مبری آن را تشریح کرد. ۲ سوال که حاضرین از خانم ساگارت پرسیدند. یکی در مورد اینکه چرا ناگهان بیمار خوب شد. و او پاسخ داد که ما با اطمینان نمی توانیم بگوییم که چه اتفاقی افتاد. و یکی هم در مورد اینکه چطور زوج درمانی و روانکاوی در آن واحد انجام شده. که او گفت نه من برای او زوج درمانی نکردم. گاهی همسر بیمار به درخواست خود بیمار می آمد، کمی بود و بعد می رفت.

اعضای انجمن حرف های خود را گفته و سوالات خود را پرسیدند، خانم مرادی و خانم مشهدی. وقتی خانم مرادی خود را معرفی کرد تعدادی از افراد هو کردند و کف زدند. آقای روشنایی مقدم هنگام ترجمه حرفهای او انگار یک دقت و ظرافتی از خود نشان می داد. ولی در تمام طول برنامه چینین چیزی از او دیده نشد.

آقای مجتهدی که عضو هیات رییسه بود چیزی به آقای بوچهلز گفت و او نیز مانع ادامه حرف خانم مرادی شد. وقتی هم که خانم مشهدی صحبت می کرد، آقای جلالی ندوشن بالای سر او ایستاده بود و ظاهرا بلندگو را از دست او کشیده بود. از کمی قبل تر از آن اگر کسی از اعضای انجمن دستش را همزمان بلند می کرد یا پیش از ترجمه دست بلند می کرد، شروع به غر زدن می کرد. که این خود باعث به بر هم ریختن و سر و صدای بیشتر می شد. او و عده ای از حاضرین به این قسمت تکرار شونده در سوالات اینطور اعتراض می کردند که شما سوالات تکراری می پرسید. یا شما وقت جلسه را می گیرید، در حالی که کسی جز اعضا سوالی نمی کرد.

تاریخ انتشار: ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۸، ساعت: ۱۵:۳۰