یکشنبه ۷ آذر ۱۴۰۰

دسته ها:درباره ما

درباره ما/ دکتر مرجان پشت مشهدی

«وقتی من می‌گویم که روانکاوی باید از دل قانون بگذرد تا بماند منظورم اینست که روانکاوی می‌بایست چهارچوب کهنه بعد سمبولیک را در هم شکند و آن را آنقدر گسترش دهد و روزآمد کند تا بتواند روانکاوی را در خود جای دهد. و اینجاست که باز هم می‌رسیم به مقوله روانکاوی در اکستانسیون و پنجشنبه‌های فرویدی و آفیش‌ها و… در نهایت… جامعه جهانی روانکاوی»[۱]

انجمن فرویدی یک سازمان مردم نهاد است. در این انجمن «اعتبار می‌بایست هر روز با طلوع خورشید از نو کسب شود.»[۲] در ادامه «انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی» هنوز هدف‌مان همان است «شناساندن روانکاوی به جامعه ایرانی و احقاق جایگاه واقعی، در خور و شایسته آن در ایران»[۳] و هنوز راه همان ـ مراقبت کردن از «مزرعه فرویدی»[۴]، با «هدایت»[۵] دکتر میترا کدیور، همان که در کنگره بین المللی فدراسیون اروپایی روانکاوی در سال ۲۰۱۳ که در ژنو برگزار شد بخشی از کنگره به نام او بود: «Mitra»م[۶]، کسی که ژک آلن میلر ـ بنیان‌گذار انجمن جهانی روانکاوی و تنها شاگرد لکان که اجازه نشر آثار او را دارد ـ درباره‌اش گفته: «دکتر کدیور اعتباری برای ایران است.»[۷]، کسی که در افتتاحیه دانشگاه مردمی ژک لکان، آقای میلر تجربه ایشان را در ایران مشوقی برای تأسیس این دانشگاه دانستند[۸]، کسی که «از دریای چین تا دریای سیاه تنها روانکاو عضو انجمن جهانی روانکاوی است»[۹]. و با چنین معلمی است که شاگردی تعریف می‌شود زیرا که در روانکاوی «هر آدمی باید از یکی خرقه بگیرد.»[۱۰].

در انجمن فرویدی طلبه هستیم و ارشدیت معنا دارد. انجمن ما جایی است برای آن که حقیقت گفته شود، همانطور که فروید گفته «رابطه آنالیتیک بر اساس عشق به حقیقت بنا شده»[۱۱] و این رابطه آنالیتیک نه فقط با دکتر میترا کدیور که با فروید هم، با لکان هم، و با انجمن جهانی روانکاوی هم هست. اینجا مثل روانکاوی شخصی «در آغاز کلمه است و در انجام عمل. اما قبل از آغاز شدن آغاز نیز عمل است»[۱۲]چون معلم به ما آموخته که «گوهر روانکاوی از روانکاوی در اکستانسیون جدا نیست.»[۱۳]. تحقق اهداف انجمن ما تحقق اهداف خود روانکاوی است.

در این انجمن ما با دو پشت به لکان می رسیم؛[۱۴] شجره نامه‌مان هم روشن است ـ «همه چیز در شفافیت کامل»[۱۵].

در انجمن ما نه سن و سال بلکه خواستن است که مهم است؛ این که بخواهی و مایه بگذاری ـ «مایه گذاشتن از وجود»[۱۶] و به همین دلیل است که در اینجا با عناوین تحصیلی هم کاری نداریم، تنها چیزی که اهمیت دارد این است که کسی بخواهد و برای خواستنش بها بپردازد؛ بهایی که هر کسی در روانکاوی واقعی ـ روانکاوی از نوع فرویدی آن ـ باید بپردازد. بهایی که هر کس برای دانشی باید بپردازد که «آدم باید با گوشت و پوست خودش تجربه کند.»[۱۷]

آن طور که دکتر کدیور گفته‌اند: «همیشه با روانکاوی ملاقاتی صورت می‌گیرد» و ما در راستای دانش فرویدی است که این انجمن را تأسیس کردیم تا با این دانش آن گونه که باید، «ملاقات» کنیم.

مرجان پشت مشهدی، عضو انجمن فرویدی

[۱] . پی نوشت دکتر کدیور (به تاریخ ۸۶/۱۲/۱۸) بر صورتجلسه بیستمین جلسه هیأت مدیره انجمن ارتباط با جامعه جهانی روانکاوی، ۱۳۸۶/۱۰/۲۶

[۲] . پی نوشت دکتر کدیور (به تاریخ ۸۷/۸/۳۰ ) بر صورتجلسه دومین جلسه هیأت مدیره انجمن فرویدی، ۱۳۸۷/۸/۱۸

[۳] . اساسنامه انجمن فرویدی، ماده ۹