سال ۸۲: «من فرویدی نیستم»
سال ۹۲: فروید بیار معرکه!
۳۰ سال کلاً هر چی «توده» بخواد
دیدگاه آقای مصطفی س. درباره «مافیای روان»
با سلام و احترام فراوان خدمت اعضای محترم انجمن فرویدی
“من یک سال بعد از بازگشتم از انگلستان توسط یکی دو تن از دانشجویانم که نفوذی هم داشتند مورد پرسش قرار گرفتم تا موضع خود را نسبت به فروید روشن کنم. پاسخ من این بود که فرویدی نیستم. بسیاری از نظریههای او را هم نمیپذیرم…. آنها اما یک برداشت داشتند و آن اینکه من یک روانکاو هستم و لاجرم فرویدی. من از تمامیت فروید دفاع نمیکنم ولی او را هم به تمامی نمیتوانم رد کنم″.*
سوال: جناب صنعتی کجای تیوری رو قبول داره و کجاهاشو نه؟ چرا هیچ وقت در این سی سال به صورت واضح این موضوع رو اعلام نکرده؟
برای یافتن پاسخ بیایید تا با ایشون یه مصاحبه فرضی ترتیب بدیم.
مصاحبه گر: جناب صنعتی! چرا در مورد نظریه فروید، موضعگیری شما اینقدر ‘بوقلمون صفتانس’؟
پاسخ (از دهان مبارک خود ایشون): ببینید! توده ها از بعضی جاهای تیوری خوششون میاد، از بعضی جاهاش بدشون میاد و بعضی جاهاش براشون علی السویه است. من ‘موافق’ اون قسمتهایی از تیوری هستم که توده (در حال حاضر) دوست داره (چون باهاش میشه پز روشنفکری داد و البته توده رو سرکیسه کرد). اونجاهایی رو که توده قبول نداره منم قبول ندارم چون ‘عواقب’ داره. و در مورد اونجاهایی که توده نظری نداره، منم معلق وایسادم تا تکلیف معلوم بشه.
پایان مصاحبه!
پانویس ۱- توی متن بالا، کلا منظور از فهمیدن تیوری، سوء تفاهمه.
پانویس ۲- چقدر رفتار یه روانکاو وحشی و موضع گیریش نسبت به روانکاوی، با یه روانکاو واقعی فرق داره. خانم دکتر تا پای جونشون برای روانکاوی وایسادن و البته سعی میکنن سوءتفاهمات آدما در مورد روانکاوی رو برطرف کنن. نمونه اش در روند گرفتن مجوز برای انجمن فرویدی بوده که مطمینا ساعتها وقت صرف شده تا این ابهامات و سوءتفاهمها برطرف بشه تا بشه مجوزی گرفت، برای انجمنی، که نام فروید رو شامل بشه.
پانویس ۳- چقدر این رفتار خانوم دکتر ‘اخلاقی’ است!! اینکه سر حرفشون بایستن حتی اگر منجر به دلخوری یه عده بشه. واقعا این کار، بسیار اخلاقیه، چرا؟ جناب صنعتی رو درنظر بگیرید. چرا ایشون روانکاوی رو غربال میکنه؟ اولین پاسخ اینه که خب روانکاو نیست ولی پاسخ دومی هم در کاره که به مراتب مهمتره: روانکاوی باید مطابق میل (به قول جناب صنعتی) ’توده’ باشه تا بدشون نیاد، این، یه وضعیت ایده آل برای یه شیاده! حرفی نمیزنه و کاری نمیکنه که توده بدش بیاد. تا حالا کدوم شیادی رو دیدید که قبل ازینکه به هدفش برسه، قربانیش رو ناراحت کنه؟ اتفاقا تمام سعیشو میکنه که طرفشو راضی نگه داره. ایشون هم مث هر شیاد دیگه طرز رفتارش همینه، مسایل بحث برانگیز تیوری رو کنار میذاره تا مورد قبول توده بشه تااااا بشه روانکاوی رو مثل یه کالا بهشون فروخت. در واقع خانوم دکتر چون نیت سوءی ندارن، براشون به هیچ عنوان ’الزامی’ نیست و ضرورتی نداره که بخوان ‘حتما’ ایگوی مخاطبشون ‘راضی’ باشه.
پانویس ۴- و نکته آخر: یه نکته دیگه از نقل قول بالا: پرواضحه که از ابتدای ترک ’انگلند’ و ورود ایشون به ایران، ‘دیگرانی’ هم بوده اند که عنوان روانکاو رو به ایشون پیشکش کرده اند و هنوز هم هستند این (نا)کسان.
دیدگاه آقای مصطفی س. درباره «مافیای روان»
با عرض پوزش منبع رو فراموش کردم.
پیوند کوتاه به این مطلب: